Câți bani vor primi familiile victimelor incendiului devastator de la Matei Balș. Anunț important de la Guvern

Câți bani vor primi familiile victimelor incendiului devastator de la Matei Balș. Anunț important de la Guvern
Câți bani vor primi familiile victimelor incendiului devastator de la Matei Balș. Anunț important de la Guvern

Primul ministru Florin Cîțu a făcut un anunț adresat familiilor victimelor incendiului devastator de la Institutul „Matei Balș”. Premierul a declarat că se vor da bani pentru fiecare persoană afectată de incendiu. Despre ce sumă este vorba?

Bani de la Guvern pentru familiile victimelor de la Balș

Premierul a anunțat în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria că, familiile victimelor incendiului devastator de la Matei Balș vor primi un ajutor de urgență. În cadrul conferinței, Florin Cîțu a deschis acest subiect extrem de sensibil. Anunțul său vine ca urmare a pierderilor de vieți omenești de săptămâna trecută, în incinta Spitalului „Matei Balș, după izbucnirea unui incendiu.

Un număr de 11 persoane au decedat, iar alți zeci de pacienți internați la momentul respectiv în spital au fost tranferați la alte unități medicale. În acest context, Guvernul a decis ca fiecare persoană care a fost afectată de incendiu să primească câte 5.000 de lei din partea statului. Această decizie a venit în urma unei Hotărâri de Guvern.

A fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se propune acordarea unui ajutor de urgență familiilor victimelor de la Matei Balș, de 5000 de lei pentru fiecare persoană afectată, suma maximă fiind de 1 milion, a declarat premierul.

În plus, primul ministru a vorbit și despre o propunere care se ia în calcul pentru a pedepsi operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenţie anti-Covid.

În hotărârea de astăzi  a CNSU a apărut un lucru nou. E o propunere pentru elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită o măsură complementară de suspendare a activităţii pe perioadă determinată pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei. Din păcate, chiar dacă unele restricţii au rămas în vigoare, vedem foarte mulţi operatori economici care nu respectă aceste restricţii. Această propunere vine exact pentru un act normativ care să reglementează această situaţie şi vor fi mai multe propuneri acolo, a explicat Florin Cîţu.

Premierul vrea să taie sporurile

Tot în ședința de Guvern, de miercuri, premierul Florin Cîțu a ținut să precizeze că unele sporuri sunt date „după ureche”, precizând că de unele dintre acestea nici nu știa că există. De asemenea, primul ministru a mai spus că a avut în vedere tăierea salariilor de la CEC și EximBank în perioada în care a fost ministru al Finanțelor. Dar la acel moment ar fi fost blocat de sistem. De această dată, el declară că nu va renunța la acest lucru.

„Am descoperit sporuri despre care nu știam că exista Cea mai importantă modificare este să faci legătura între perfomanță și venit. Sporurile azi sunt date după ureche. Vom introduce criterii de performanță. Sporurile le vom lega de performanță”, a declarat premierul.

Totodată, premierul a mai spus că vor dispărea mai multe sporuri pentru condiții vătămătoare.

„Condițiile vătămătoare sunt lucruri pe care noi le facem zi de zi…să scrii la calculator. Vor dispărea. Anul acesta vom începe cu o limitare și de anul viitor vom așeza lucrurile. Sporurile sunt bune, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanțe. (…) Cheltuielile de persoanal s-au dublat. Trebuie să reașezăm economia României”, a declarat Cîțu

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI