Conform unui top realizat de Global Firepower, la nivelul anului 2019 Armata României dispunea de aproximativ 70.000 de militari activi și 50.000 de militari în rezervă. De atunci și până astăzi, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Dar, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a demarat o nouă campanie de atragere a unor voluntari rezerviști. În comunicatul ministerului se vorbește de scoaterea la concurs a nu mai puțin de 444 de posturi pentru maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.
Anul trecut MApN a lansat o primă campanie de recrutare de rezerviști voluntari, în încercarea de a-și completa efectivele din cadrul trupelor armate. Într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului, se anunță o a doua campanie, suplimentară, la nivelul a cel puțin 15 județe din țară, după cum urmează:
În cadrul acestei campanii suplimentare a MApN, se mai spune în comunicat, sunt scoase la concurs „în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”, nu mai puțin de 444 de posturi de rezerviști voluntari pentru funcțiile de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.
La nivelul anului 2021, în prima campanie, demarată de MApN, erau ocupat doar 331 de locuri, la nivel național, dintr-un total de 775 disponibile.
În funcție de locul pe care un rezervist voluntar îl va ocupa, MApN spune că acesta va primi o soldă de cel puțin 540 de lei, ca soldat rezervist, și aproximativ 720 de lei ca subofițer rezervist, dacă stă acasă.
În cadrul perioadei de instruire, dacă ne referim la un soldat rezervist, MApN anunță că acesta va încasa aceeași sumă ca și un soldat activ, și anume 1.857 de lei, iar ca subofițer rezervist va încasa 2.400 de lei.
În comunicatul emis de MApN sunt prevăzute și condițiile prevăzute de lege, dar și pașii necesari pentru a putea participa la concursul de încadrare ca rezervist voluntar, după cum urmează:
„Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară, care are loc până pe data de 21 ianuarie, se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:
– actul de identitate, în original şi în copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.”, se spune în comunicatul MApN.