Câți bani primesc românii la pensie dacă nu au muncit nici măcar o zi. Decizia luată de Guvern
Așa cum se anunța încă din decembrie anul trecut, punctul de pensie a fost majorat în ianuarie 2023, de la 1.586 la 1.785 lei, iar până în 2024 se va mai face o majorare, guvernul anunțând că această majorare se face în funcție de rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă și procentul de 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. În acest context, conform noilor reglementări, aflăm și câți bani primesc românii la pensie dacă nu au muncit nici măcar o zi, prin decizia luată de Guvern la începutul acestui an.
Pensionarii vor beneficia de două majorări la punctul de pensie
Prin OUG 132/2021 se stabileau noi majorări ale punctului de pensie, începând cu 1 ianuarie 2022, astfel că la acel moment punctul de pensie creștea de la 1.442 lei la 1.586 lei, respectiv, din ianuarie 2023, de la 1.586 la 1.785 lei. Conform aceleiași ordonanțe, începând cu anul viitor, punctul de pensie, așa cum spuneam în introducere, va fi calculat în funcțe de rata inflației de la final de 2023 la care se va mai adăuga și acel procent de 50%.
Deși sistemul de pensii beneficiază de aceste majorări, ministerul Muncii anunța, tot în decembrie, că se va trece la o reformă importantă care are la bază un nou sistem de calcul, precum și o impozitare progresivă a pensiilor, luându-se în calcul și introducerea pensiilor speciale în noul sistem de impozitare, conform recomandărilor și cerințelor Băncii Mondiale, în contextul derulării proiectului PNRR.
Vezi și: Ce salariu se ia în calcul la pensie: brut sau net. Detaliul pe care orice român trebuie să îl știe
Pensia minimă garantată a crescut. Câți bani primesc românii la pensie dacă nu au muncit nici măcar o zi
Deși pentru moment nu s-a stabilit cadrul legal prin care se vor stabili noile formule de calcul, și nici impozitarea progresivă, susținută de PSD, ceea ce este cert este că pensiile au crescut, deși în raport cu prețurile din aceste zile, diferența este insesizabilă. În acest context, inclusiv pensia minimă garantată a crescut, iar aici intră în calcul și românii la pensie dacă nu au muncit nici măcar o zi.
Vezi și: Pensiile care dispar din România, în cel mai scurt timp. Se întâmplă în 2023, mulți se vor enerva
Odată cu majorarea punctului de pensii, toate pensiile din sistemul de stat au beneficiat de majorări, cu alte cuvinte, inclusiv pensia minimă garantată care se acordă inclusiv persoanelor care nu au o zi de muncă la activ. Așadar, dacă vorbim de câți bani primesc românii la pensie dacă nu au muncit nici măcar o zi, în acest caz suma se ridică la 1.125 de lei, suma reprezentând, așadar, pensia minimă garantată de către stat.
Tot în cazul acestor categorii sociale, statul român mai prevede și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor, în baza unor programe sociale deja aflate în plată, sau care vor urma a fi implementate, așa cum anunța ieri ministrul Marcel Boloș. Dar, cu toate astea, datele statistice arată că la acest moment România are în câmpul muncii 5,71 milioane persoane, iar presiunea colectărtii sumelor la fondurile de pensii este din ce în ce mai mare și, în același timp, există un dezechilibru între colectare și plata efectivă, tcmai datorită sumelor diminuate colectate la fondurile de pensii active în acest moment în România.