Regulile par într-o continuă schimbare, iar românii care se pregătesc să se retragă din activitatea profesională au mai multe întrebări decât răspunsuri. Află, din rândurile de mai jos, ce salariu se ia în calcul la pensie: brut sau net. Ce sporuri permanente intră în baza de calcul a acestui venit.
În România, valoarea pensiilor se calculează în funcție de prevederile din articolele 94-100 din Legea Pensiilor 263/2010. Potrivit legislației, sistemul public de pensii este construit în jurul pricipiului „contributivității, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite”.
În condițiile în care autoritățile anunță constant noi schimbări ce vizează acest proces, românii care se pregătesc să se retragă din activitatea profesională au tot mai multe întrebări. Una dintre ele: ce salariu se ia în calcul la pensie, brut sau net?
Răspunsul, pe scurt, este cel brut. Iată cum.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cuantumul pensiei se stabilește prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual se obține prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare (Anexa 5):
Punctajul lunar, în schimb, se stabilește prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:
Acest indice se calculează raportându-se câștigul salarial brut (venitului lunar asigurat) la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă:
Pentru perioada înainte de 1 aprilie 2001, se iau în calcul la pensie mai multe sporuri permanente, dintre care amintim:
Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că pensiile din România urmează să se recalculeze, decizia fiind luată din dorința de a elimina toate inechitățile din sistem.
„Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile.
Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați.
Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale”, a transmis Marius Budăi, la România TV.