Câți bani poate scoate un român de la bancomat zilnic. Ce bani poți scoate de la BCR, BRD sau Transilvania

de: Ștefan R. Apostol
18 10. 2023

Ca în orice țară din lume, inclusiv românii au, din păcate, anumite limite când vine vorba de banii din conturile bancare. În acest sens îți spunem azi câți bani poate scoate un român de la bancomat zilnic. Citește mai departe și află ce bani poți scoate de la BCR, BRD sau Transilvania.

De ce au băncile limitari la scoaterea de bani din bancomate

Fie că vorbim de o bancă din România, precum BCR, BRD sau Transilvania, sau o bancă din Noua Guinee, toate au sistemul de bancomate pentru clienții lor. Și tot așa, dacă nu știai, băncile limitează suma de numerar pe care o poți retrage zilnic de la un bancomat, iar această sumă variază în funcție de instituție și chiar de cont.

Vezi și: Câţi bani îţi iau băncile din România dacă scoţi bani de la alte bancomate. Taxa cea mai mare o are Raiffeisen Bank

Ca majoritatea oamenilor, probabil că ai un cont curent pentru a-ți gestiona cheltuielile zilnice, iar atunci când ați nevoie de numerar, te bazezi pe bancomatul băncii la care ai contul curent.

Cu toate acestea, dacă ai fost vreodată nevoit să retragi o sumă mare de bani, este posibil să fi fost dezamăgit să constați că tranzacția nu a fost autorizată. Asta înseamnă de fapt ceea ce spuneam anterior, și anume că băncile impun limite asupra sumei de numerar pe care o poți retrage zilnic.

Cel mai simplu mod de a mări limitele de retragere de la bancomat este să faci o cerere la bancă, dar decizia poate depinde de o serie de factori, inclusiv de istoricul bancar, de tipul de cont pe care îl deții și de valoarea majorării solicitate

Dacă este vorba de o achiziție unică, o cerere de majorare temporară poate fi mai potrivită, spun experții în domeniul bancar.

De exemplu, dacă ești pe cale să pleci în vacanță și ai nevoie de mai mulți bani la îndemână decât de obicei, este posibil să poți solicita o creștere unică a limitei de retragere, dar atenție, băncile tind să acorde aceste cereri de la caz la caz.

Află despre: Suma pe care o poți scoate de la bancomate în România. Nu contează câți bani ai pe card

În acest context, deși unii s-ar putea să știe deja acest aspect, îți explicăm în cele ce urmează, de fapt câți bani poate scoate un român de la bancomat zilnic.

Află câți bani poate scoate un român de la bancomat zilnic

Așa cum precizam în introducere, inclusiv în România, clienții băncilor au limitări la scoaterea de numerar prin intermediul bancomatelor, iar acestea, conform precizărilor anterioare, sunt limitări zilnice, în funcție de politica internă a instituției bancare.

Înainte de a trece la explicații, trebuie amintit că există o lege în vigoare care limitează plățile românilor, momentan, până la 10.000 de lei, iar ceea ce este peste se plătește automat cu cardul, sau dacă vorbim de persoane juridice, prin ordine de plată.

Vezi și: Dispar bancomatele? Cu ce sunt înlocuite, e o adevărată nebunie

Revenind însă la tema articolului, și anume câți bani poate scoate un român de la bancomat zilnic, îți pot spune că, deși variază de la o bancă la alta, limita este între 2.000 și 10.000 de lei, exact suma limită amintită anterior.

Dacă te întrebi de ce există aceste limitări, răspunsul este unul extrem de simplu, și anume se dorește reducerea la minim a riscurilor de retrageri în numerar a unor sume mai mari, efectul fiind că banca va rămâne relativ repede fără lichiditățile zilnice cu care operază în raport cu anumiți clienți.

În același timp, se dorește încurajarea tot mai mare a clienților să folosească cardurile la cumpărături, asta însemnând un control mai bun asupra tranzacțiilor, dar și câștiguri prin comisioanele aplicate anumitor tranzacții de acest tip.

Citește despre: Ţara din Europa din care dispar bancomatele. De ce nu vor mai putea oamenii să îşi retragă banii

Ce bani poți scoate de la BCR, BRD sau Transilvania

Deși limitările nu corespund, în cele ce urmează îți spunem ce bani poți scoate de la BCR, BRD sau Transilvania.

De exemplu, dacă ai cont curent la BCR, banca are o limită la bancomatele sale cuprinsă între 3.000 și, după cum era de așteptat, 10.000 de lei, mai ales pentru cardurile Visa Classic și cardurile Maestro. Ca și în cazul altor bănci, limita unei tranzacții zilnice se poate mări, iar suma maximă ce poate fi scoasă din bancomat, ar fi de 15.000 de lei pentru singură operațiune.

De cealaltă parte, dacă ne uităm în ograda celor de la BRD, aflăm că aici limita maximă este de 7.000 de lei, dar numai în urma a 10 operațiuni de extragere de numerar din bancomatele instituției bancare.

Citește și: Ce se întâmplă, de fapt, dacă scoți bani de la bancomatele ING, dar bancnotele rămân blocate în aparat. Cum trebuie să acționezi ca să-ți recuperezi banii

Mergând mai departe cu exemplele, la CEC Bank clienții au un plafon de 3.500 de lei, la operații efectuate în perioada a 24 de ore, mai ales pentru cardurile active de debit de la Mastercard și Visa Electron.

De cealaltă parte, la Banca Transilvania, limita maximă este de 9.000 de lei, la operații efectuate în perioada a 24 de ore, singura bancă românească care are limita superioară de 10.000 de lei fiind ING Bank, operațiunea fiind accesibilă pe zi, iar limita totală este de 20.000 de lei, dar în termen de 4 zile consecutive.