Câți bani lua Tamara Buciuceanu de la statul român. Primea indemnizație de merit, din 2004

Câți bani lua Tamara Buciuceanu de la statul român. Primea indemnizație de merit, din 2004

Marea actriță a murit pe 15 octombrie, la Spitalul Elias, din Capitală, la vârsta de 90 de ani. Tamara Buciuceanu a fost internată la începutul acestei luni în spital, din cauza unei probleme cardiace mai vechi pe care o avea. Vestea a întristat întreaga țară, actrița fiind considerată o legendă a teatrului și filmului românesc.

Câți bani lua Tamara Buciuceanu de la statul român

Câți bani lua Tamara Buciuceanu de la statul român. Primea indemnizație de merit, din 2004
Tamara Buciuceanu primea o indemnizație de merit lunară, din partea statului român

Pentru că de câțiva ani era ieșită la pensie, Tamara Buciuceanu-Botez primea și o indemnizație de merit, încă din anul 2004, din partea statului român. Actrița a încasat o indemnizaţie de merit pentru contribuţia artistică, la cel mai înalt nivel. Considerată una dintre legendele generației de aur, aceasta a primit indemnizația specială, care se acordă pentru realizări deosebite. I-a fost recompensată și notorietatea din plan cultural și artistic, al științei și sportului. Mai mult, suma lunară care îi revenea Tamarei Buciuceanu era cea de de 4.350 lei. Ceea ce înseamnă că actrița primea o sumă ce reprezintă de trei ori valoarea salariului minim brut din România.

Indemnizația de merit este suportată de la bugetul de stat, iar în momentul de față, fiecare dintre beneficiari încasează, în fiecare lună, această sumă de 4.350 de lei. Actrița care a decedat la 90 de ani a început să primească acei bani încă din luna martie, în anul 2004. Pe atunci, numele său a apărut pe aceeași listă cu alte 1.500 de personalități din România, fiind întocmită de către Ministerul Culturii şi Cultelor şi Academia Română.

„Indemnizaţia se acordă pe viaţă, este lunară, are valoarea a trei salarii medii pe economie (în total – aproximativ 8 milioane şi jumătate) şi se impozitează, ceea ce înseamnă în prezent o sumă netă de circa 6 milioane de lei pe lună”, scria pe atunci presa din România.

Mai este posibil și ca actrița să fi încasat alți bani, lunar, din drepturi de autor pentru piesele sale de teatru radiofonic. În ultimii ani, aceasta nu a mai urcat pe scenă, iar din cauza problemelor de sănătate, s-a retras din lumina reflectoarelor, potrivit wowbiz.ro.

Actrița, premiată pentru întreaga carieră

Pe data de 10 august 2019, Tamara Buciuceanu și-a serbat ultima aniversare și era vizibil schimbată. Cu o zi înainte, actrița de renume primea vizita oficială din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, când i-a fost înmânată și o diplomă de excelență. Actrița a fost recompensată pentru deceniile petrecute pe scenă și pentru întreaga sa activitate din plan artistic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI