Diferențele de prețuri dintre litoralul bulgăresc și cel românesc constituie un subiect de dezbatere în fiecare an. În fiecare an, românii se întreabă unde ar fi mai bine să își petreacă vacanță, din punct de vedere al calității serviciilor în raport cu prețurile. Iată cât costă o cafea și un suc la terasele din Bulgaria și ce diferențe sunt față de prețurile din România.
Atât litoralul românesc cât și cel bulgăresc prezintă o serie de particularități ce pot aduce plusuri sau minusuri, astfel că înainte de a plănui o vacanță într-una dintre aceste destinații este necesar să faci o mică documentare înainte. Bugetul de vacanță este motivul principal pentru care oamenii caută dinainte locații, prețuri, servicii, care să îi avantajeze.
Încă prețurile la cazare, spre exemplu, sunt considerate a fi mai avantajoase cele din Bulgaria, deoarece majoritatea pachetelor turistice acoperă și regimul de cazare all inclusive, fapt care pe plan autohton mai rar se întâlnește. Spre exemplu la suma de 650 de euro poți găsi un sejur de 5 nopți pentru 2 persoane, la un hotel de 4 stele în stațiunea Nisipurile de Aur, cu puțin noroc, poți găsi cazare la banii ăștia și în Mamaia, însă nu în regim de all inclusive.
Iar dacă te întrebi cât costă o cafea sau un suc la terasele din Bulgaria, ei bine află că pentru un suc natural de fructe poți plăti 6,99 leva (adică 17,65 lei), un irish coffee găsești la 6.90 leva. Pentru cocktailuri cu alcool poți plăti 13,90 de leva (35 lei), însă poți găsi oferta cumperi unul și primești unul gratis, astfel că plătești 17,5 lei pe un cocktail.
La capitolul mâncare, pe terasele de pe litoralul din Bulgaria poți găsi diverse feluri, care pornesc de la prețul de 5.90 (leva), spre exemplu, în cazul unui gulaș, o pizza costă 9.90 leva (25 lei).
Despre stațiunea Mamaia, „Perla litoralului românesc” se spune că prețurile sunt mai ceva ca în Saint-Tropez sau Ibiza. Și în ceea ce privește mâncarea și băutura s-au observat creșteri de prețuri. Pentru o porţie de hamsii la o terasă din Mamaia cu 44,5 lei, aproape 10 euro. Agenții de turism anunțau că pentru un sejur la mare, românii vor scoate din buzunar cu cel puţin 15% faţă de anul trecut.
„Tarifele au crescut între 15 şi 20 %, evident, creşterea cea mai mare se înregistrează pe vârful de sezon, acolo unde şi cererea este cea mai mare, de altfel. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o vară foarte plină”, spunea Corina Martin, agent de turism.