Odată cu deschiderea listelor pentru testele de depistare a COVID-19, clinicile private au adăugat sume considerabile la buget. Asta pentru că în 30 de zile românii au făcut nu mai puţin de 192.000 de teste la cerere, asta însemnând un venit uriaş pentru unităţile medicale.
Odată cu introducerea serviciului de testare la cerere, românii care au dorit să afle dacă sunt infectaţi cu noul coronavirus au apelat, în mare parte, la clinicile private. Conform celor de la Ziarul Financiar, din data de 23 iulie şi până acum, cel mai mare număr de teste înregistrat într-o singură zi a fost de 9.700, în timp ce în unele zile mai puţin de 2.000 de persoane doresc să se testeze.
Se pare că numărul de cereri a crescut considerabil odată cu obligativitatea unui test COVID-19 negativ pentru intrarea în ţări precum Grecia sau Austria, cele două fiind destinaţii turistice importante pentru persoanele din România.
Legat de preţul unui astfel de test, se pare că media este de 300 de lei, ceea ce înseamnă că românii au cheltuit într-o lună 57,7 milioane de Lei (aproximativ 12 milioane de euro).
Dacă la o clinică privată trebuie să scoateţi din buzunar între 300 şi 450 de lei, la stat testele sunt mai ieftine: între 200 şi 300 de lei. Probabil vă întrebaţi care este diferenţa dintre acestea. Se pare că preţurile diferă în funcţie de zona ţării, dar mai ales de rapiditatea cu care vine rezultatul. De asemenea, în cazul în care rezultatul trebuie tradus, preţul creşte, desigur.
Testul constă într-un beţigaş care se introduce în nas sau gât, apoi într-un tub care conţine un lichid special pentru conservarea mostrei.
Până astăzi, 18 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 72.208 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.014 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.