Câți bani au ajuns să coste alimentele de bază în Rusia. Imaginile care au devenit virale

Câți bani au ajuns să coste alimentele de bază în Rusia. Imaginile care au devenit virale
Câți bani au ajuns să coste alimentele de bază în Rusia

Câți bani au ajuns să coste alimentele de bază în Rusia. Imaginile care au devenit virale. Sancțiunile impuse de Occident pentru Rusia au afectat mult Bursa de la Moscova și rubla rusească, însă se pare că viețile rușilor nu s-au modificat atât de mult pe cât s-ar putea crede. Mai mulți influenceri ruși care fac conținut în limba engleză au prezentat, încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, videoclipuri în care ei se duc prin magazine și chiar explică adevărul despre creșterea rublei în raport cu dolarul american.

Câți bani au ajuns să coste alimentele de bază în Rusia

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte în urma sancțiunilor impuse de Occident îl reprezintă, cu siguranță, magazinele din Rusia. Mai mulți influenceri din Rusia au decis să prezinte Occidentului, pe Tik Tok, cum sunt schimbate viețile în urma sancțiunilor care au fost impuse.

Într-un videoclip postat pe TikTok de Natasha se pot observa prețurile de pe rafturile magazinelor rusești. Pentru un kilogram de banane, un rus de rând plătește circa 100 de ruble (5.63 lei), iar o sticlă de Cola poate ajunge la 79 de ruble, adică 4.45 de lei. O pungă de zahăr poate ajunge să coste chiar și 119 ruble, adică 6.70 lei, iar o pungă de făină chiar și 129 de ruble, 7.27 lei.

Magazinele din Rusia au pus o limită în ce privește zahărul, astfel că rușii nu pot cumpăra mai mult de 5 kilograme de zahăr, iar problemele nu se termină aici, întrucât produsele de igienă feminină dispar de pe rafturile magazinelor din Rusia, ele putând fi găsite numai în magazine de colț de stradă.

Cât costă un kilogram de ardei gras în Rusia

Prețurile foarte ridicate sunt însă la ardeiul gras, pentru care un rus de rând trebuie să plătească 419 ruble, adică 23.60 lei pentru un kilogram. De precizat este că la ora actuală, salariul minim în Rusia este de 7.500 de ruble, adică aproximativ 400 de lei, iar o bună parte din țară este subdezvoltată, în afară de Moscova, Sankt Petersburg sau Novosibirsk.

Atunci când rubla rusească a fost supusă sancțiunilor, prețul ei s-a prăbușit în numai câteva ore. La data de 10 martie 2022, o rublă rusească valora 0.034 lei, iar azi, rubla rusească a ajuns la valoarea dinaintea războiului, la 0.056 lei. Cu toate acestea, ce a provocat această creștere.

Influencerița Natasha a dat o explicație pentru această creștere. Guvernul de la Moscova a creat o rată de schimb apropiată cu nivelul întâlnit în perioada dinaintea invaziei. Întrucât era imposibil să schimbi rublele pentru dolari americani sau euro și invers, această rată de schimb nu este folositoare. Natasha a mai transmis că pe piața neagră, un dolar american valorează 120 de ruble, iar acesta ar putea crește și mai mult în viitor.