Câți ani trebuie să muncească un român pentru un apartament cu 2 sau 3 camere. Ce trist!

Câți ani trebuie să muncească un român pentru un apartament cu 2 sau 3 camere. Ce trist!
BNR trage semnale de alarmă

BNR în afară de cotațiile valutare și noile tendințe financiare, mai nou se  ocupă și cu statisticile. Conform experților BNR românii au costuri foarte mari când vine vorba de achiziția unui apartament. Fie că vorbim de unul cu 2, sau 3 camere, românii trebuie să muncească ani buni. Raportul publicat de Banca Centrală scoate în evidență multe inechități și trage un semnal de alarmă.

BNR trage semnale de alarmă

Cel mai recent raport făcut de BNR privind puterea de cumpărare a românilor, bazate pe valoarea creditelor bancare, scoate în evidență multe inechități. Raportul spune că un român ar trebui să muncească aproximativ 8 ani și jumătate pentru a putea achizționa un apartament cu două camere. Acest indice a fost calculat fără a lua în calcul un credit bancar. Dacă ne-am dori achiziția unui apartament cu trei camere, spune BNR, ar trebui să muncim aproximativ 11 ani, fără a apela la un credit bancar.

Același raport spune că în martie 2021 valoarea creditelor bancare ipotecare s-a ridicat la aproximativ 101,8 miliarde de lei. În raport cu aceeași perioadă a anului trecut, valoarea este în creștere cu  7%. BNR mai precizează că aceste credite reprezintă 68% din totalul de împrumuturi făcute de români.

,,Prima Casă” în scădere în prima parte a anului 2021

Deși mulți români apelează la acest program, majoritatea fiind tineri, BNR anunță o scădere în perioada analizată a anului 2021. Procentul de scădere a ajuns la  18% din fluxul de credit nou ipotecar acordate populaţiei în ultimele 12 luni. Programul „Prima Casă” a înregistrat o scădere de 39% din stocul total de împrumuturi ipotecare  în raport cu luna martie 2020, și o scădere cu 3 puncte procentuale faţă de martie 2019.

“Începând cu anul 2015, indicele de accesibilitate a fluctuat între 90% şi 100%, indicând o evoluţie a preţurilor imobiliare în linie cu veniturile populaţiei.

Consecinţă a creşterii accesibilităţii, creditul nou acordat populaţiei a urmat şi el un trend ascendent.”, specifică raportul BNR.

Într-un top al creditărilor Bucureștiul și județul Ilffov ocupă locul întâi cu 31% din totalul creditelor, judeţele Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi şi Braşov, fiind situate pe următoarele locuri, fiecare cu 26% , în martie 2021. Alte procente privind creditele ipotecare oferite românilor, altele decât cele prin „Prima Casă”, au scăzut și ele, iar procentele de 78%, respectiv 72%, calculate tot pentru martie 2021, fiind într-un trend descendent.

Toate aceste inechități scot în evidență puterea de cumpărare a românilor în prima parte a anului 2021, concluzia raportului BNR fiind că trendul este unul descendent, având în vedere mai mulți factori. Unul ar fi salariile mici, rata inflației ar fi alt factor, dar și criza economică generalizată ca efect al pandemiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI