Lege nouă pentru români în plină criză! Ce pățești dacă nu respecți asta în carantină UPDATE

Cați ani de închisoare riști dacă ar trebui să fii în carantină și încalci legea? Amenda este de 20.000 lei

În momentul de față, la nivel de surse, se vorbește de un nou proiect de lege pentru majorarea pedepselor celor care nu respectă izolarea, proiect ce ar fi fost aprobat deja prin OUG de către Guvernul Orban.

UPDATE

Premierul Ludovic Orban a anunțat înăsprirea pedepselor pentru cei care nu respectă interdicțiile impuse de autorități, în contextul urgenței medicale impuse de pandemie, astfel:

  1. se majorează pedepsele pentru falsul în declarații în timpul anchetei epidemiologice pe subiectul Covid-19
  2. se majorează pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei
  3. se introduce în Codul Penal o nouă infracțiune – cea de omisiune de a furniza date.

Dacă, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva refuză să ofere date privitoare la toți contacții, îi va fi întocmit dosar penal.

Știu că cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă deciziile și legea. Tocmai din acest motiv, am decis să înăsprim aceste pedepse – pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă„, a spus Orban, care a adăugat că noile măsuri luate de guvern sunt destinate să-i protejeze pe cetățeni și să permită economiei să funcționeze.

Câți ani de închisoare riști dacă ar trebui să fii în carantină și încalci legea

Pe site-ul Ministerului de Interne există publicat un model al declarației care trebuie completată la intrarea în România, mai ales dacă se vine dintr-o zonă roșie de infecție, completarea acesteia cu date eronate intrând sub incidența legii, conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal. Conform actualei legi există repercursiuni majore asupra unui cetățean care declară în fals țara de origine.

”Articolul 326 din Codul Penal – Falsul în declarații:
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Articolul 352 din Codul Penal – Zădărnicirea combaterii bolilor:
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.”

Amenda este de 20.000 lei

În contextul noilor informații, sursele spun că noul proiect prevede majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile și îi infectează și pe alții iar dacă infectează o persoană, persoana găsită vinovată ar primi o pedeapsă cu închisoarea până la 5 ani, iar daca infectează 2 sau mai multe, închisoare până la 10 ani și dacă o persoană a decedat în urma infectării, atunci pedeapsa urmează să fie de închisoare până la 15 ani. Deja patru persoane venite din Italia care nu au respectat izolarea au fost amendate cu câte 20.000 de lei, este vorba de amenzile date luni de cei de la DSP Alba unor persoane venite din Italia care nu au respectat izolarea la domiciliu, sancţiunile afiind aplicate în baza HG pentru nerespectarea măsurilor stabilite în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI