Premierul Ludovic Orban, anunț de ultimă oră. Ce măsuri se iau pentru români în plină criză

Deciziile de ultimă oră luate de guvernul Orban

Decizii noi, luate de guvernul Ludovic Orban, în contextul situațiilor medicale impuse de pandemie. Citește mai jos pe cine privesc acestea și care sunt cele mai noi măsuri luate, pentru protecția românilor!

Subvenționare de 100% pentru dobânzi la credite de până la 1 mil. de lei

Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat astăzi o serie de măsuri destinate protecției sociale și companiilor ce derulează afaceri, care au fost grav afectate de măsurile luate pe fondul crizei pandemice. Orban a anunțat că guvernul pe care-l conduce a asigurat capital pentru Unifarm (companie aflată în subordinea Ministerului Sănătății), pentru a fi mai eficientă în derularea achizițiilor necesare pentru susținerea activității la Ministerul Sănătății, la Direcția de Sănătate Publică și la alte structuri implicate.

Alte măsuri luate de guvernul Orban vin în sprijinul companiilor afectate de măsurile luate în situația de urgență epidemiologică. Guvernul a decis majorarea plafonului de garantare pentru IMM-uri cu 5 mld de lei și a anunțat că e pregătit să majoreze cu încă 5 mld, dacă situația o va impune. „Dacă va fi necesar, această majorare poate ajunge până la 15 mld de lei”, a spus Orban.

„Garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru, dobânda pentru ambele produse fiind subvenționată 100%, pentru creditele de până la un 1 milion de lei, și de 80% pentru creditele care depășesc 1 mil. de lei.”, a anunțat Orban.

Noile măsuri anunțate de Orban
Noile măsuri anunțate de Orban

Bani din bugetul de stat pentru plata concediilor medicale

De asemenea, premierul a anunțat că se va asigura rambursarea TVA până la 9 mld de lei, pentru asigurarea fluxului de capital către companii, necesar pentru continuarea funcționării acestora.

În plus, guvernul a decis ca, la rectificarea bugetară de anul acesta, să asigure creșterea bugetului pentru acordarea concediilor medicale, în condițiile în care, la preluarea guvernării, au fost găsite întârzieri chiar și de un an la plata concediilor medicale.

Alte măsuri luate de guvernul Orban:

  • asigurarea plății angajaților care intră în șomaj tehnic, prin Ministerul Muncii (măsură luată ca urmare a faptului că foarte multe companii sunt afectate de epidemie și nu au veniturile necesare pentru a asigura plata angajaților, iar riscul este ca aceștia să fie trimiși în șomaj sau dați afară pe caz forță majoră sau, pur și simplu, să li se suspende contractele). Se va plăti din fondul bugetului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de atât.
  • modificări în Codul Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de Covid-19, astfel: majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitoare la epidemia de Covid-19
  • majorarea pedepselor pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei
  • se introduce în Codul Penal o nouă infracțiune: cea de omisiune de a furniza date. Dacă, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva refuză să ofere date privitoare la toți contacții, îi va fi întocmit dosar penal.

Știu că cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă deciziile și legea. Tocmai din acest motiv, am decis să înăsprim aceste pedepse – pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă„, a spus Orban, care a adăugat că noile măsuri luate de guvern sunt destinate să-i protejeze pe cetățeni și să permită economiei să funcționeze.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI