Câți ani de închisoare riscă hackerii care l-au sărăcit pe Adi Nartea din ”Vlad” cu 2.000 de euro? Totul despre noua metodă de a goli cardurile vedetelor

Câți ani de închisoare riscă hackerii care l-au sărăcit pe Adi Nartea din ”Vlad” cu 2.000 de euro? Totul despre noua metodă de a goli cardurile vedetelor
De vorbă cu avocatul: câți ani de închisoare merită hackerii care l-au sărăcit pe Adrian Nartea din ”Vlad”

Actorul Adrian Nartea, devenit celebru cu rolul din serialul ”Vlad” (PRO TV), a rămas fără 2.000 de euro în cont, din cauza unei grupări specializate în furtul de identitate. Adi Nartea și alte 50 de persoane au fost victimele rețelei specializate în golirea conturilor bancare. Actorul nu este singurul care a fost prădat. Gabriel Dorobanțu, Raluca Tănase și Jean de la Craiova au rămas, în total, fără 100.000 de lei. Contactat de reporterii playtech.ro, avocatul Mircea David ne-a oferit detalii despre această metodă de golire a cardurilor bancare.

Adi Nartea din ”Vlad”, sărăcit de hackeri cu 2.000 de euro. Câți ani de închisoare merită aceștia

Avocatul Mircea David ne-a dat detalii despre noua metodă de golire a conturilor bancare: ”Practica judiciară a dovedit în repetate rânduri că modul în care acționează cei care încearcă să profite de neștiința unora sau de neatenția lor, poate surprinde prin inventivitate. Victimele nu sunt întâmplătoare, de cele mai multe ori, în spatele unei astfel de infracțiuni există un proces de selecție în cadrul căruia făptuitorii își aleg victimele în funcție de vulnerabilitățile pe care le prezintă, raportându-se totodată și la riscurile la care se expun în cazul în care infracțiunea ar fi întreruptă de autorități sau chiar de victimă. Modus operandi diferă și în funcție de mediul în care acționează, dar și de interesul patrimonial pe care îl urmărește autorul infracțiunii”.

Dar infractorii au și alte tactici cu care reușesc să păcălească victimele: ”Sunt cunoscute metodele precum aceea în care potențialelor victime li se aducea la cunoștință, telefonic, că unul dintre membrii familiei a suferit un accident și că este nevoie urgent de o sumă importantă de bani pentru spitalizarea și îngrijirea celui rănit. Destul de des este întâlnită și metoda prin care autorul infracțiunii livrează un colet victimei, aceasta din urmă achită contravaloarea produsului pe care l-a achiziționat, dar în realitate, în colet se regăsește un alt produs – de o valoare considerabil mai mică sau nu se găsește nimic. Și în acest caz suntem tot în prezența unei infracțiuni de înșelăciune”, a mai adăugat, pentru playtech.ro, avocatul Mircea David.

”Înșelăciunea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”

”Un lucru este cert, că infracțiunea de bază în astfel de situații este cea prevăzută în dispozițiile art. 244 Cod Penal – înșelăciunea, care se pedepsește de la 6 luni la 3 ani, iar pentru forma agravată, pedeapsa este de la 1 la 5 ani, în funcție de încadrarea procurorului”, ne-a mai declarat avocatul Mircea David.

Liderul grupării a avut acces la toate informaţiile personale ale vedetei

În cazul vedetelor prădate de hackeri, potrivit DIICOT, membrii grupării sunt acuzaţi de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrităţii datelor informatice, fraudă informatică, fals informatic, complicitate la fraudă informatică înşelăciune, şi complicitate la tentativă la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Anchetatorii au explicat că membrii grupării au reușit să acceseze conturile de email ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi paşi, care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de email, iar astfel se putea permite schimbarea parolei de acces.

De asemenea, au setat metoda de autentificare “Account Key”, care permite accesarea contului de email, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces. Așadar liderul grupării a avut acces la toate informaţiile personale ale acestora, iar conform rechizitoriului, a solicitat în numele victimelor obţinerea unor credite de la bănci şi de la instituţii financiare nebancare.