Atac cibernetic în online. Ce a apărut pe conturile vedetelor din întreaga lume

Atac cibernetic în online. Ce a apărut pe conturile vedetelor din întreaga lume
Atac cibernetic în online. Ce a apărut pe conturile vedetelor din întreaga lume

Miercuri spre joi noapte, rețeaua socială Twitter a fost victima unui atac fără precedent, după ce hackerii au dobândit acces și au derulat o campanie de crypto scam prin intermediul conturilor unui număr mare de personalități.

Atac cibernetic în online

Astfel, conturile deținute de Barack Obama, Joe Biden, Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos, Apple, Bitcoin, Ripple, Binance, dar și alții, au postat noaptea trecută mesaje care încurajau utilizatorii să plătească cu monede virtuale în ceea pare a fi o escrocherie.

Dar aceasta a fost doar prima etapă. La scurt timp, a fost inițiată și a doua etapă, în care aceeași escrocherie a fost derulată pe conturile deținute, printre alții, de  Kim Kardashian West, Wiz Khalifa, Warren Buffett, YouTuber MrBeast, Wendy’s, Uber, CashApp și Michael Bloomberg.

În spatele acestei acțiuni s-au aflat hackeri care au dobândit acces la conturile personalităților, după ce au spart conturile interne ale angajaților Twitter, folosind la intrsumentele de moderare și administrare ale acestora. Namesilo, operatorul domeniului folosit d ehackeru pentru site-ul pe care trimiteau pentru plată, a blocat rapid accesul la acesta. Astfel, pentru a bloca campania hackerilor, Twitter a dezactivat, temporar, capacitatea tuturor utilizatorilor de a posta mesaje noi. De altfel, se pare că hackerii au folosit o schemă de inginerie socială clasică pentru a accesa cel puțin un cont al unui angajat Twitter. Compania americană nu a oferit încă detalii privind atacul.

Ce este Twitter

Twitter este o platformă de social media care permite utilizatorilor să trimită și să citească mesaje scurte (de maximum 280 de caractere) denumite „tweets”.

Cuvântul twitter provine din limba engleză, având traducerile pălăvrăgeală, agitație, freamăt, ciripit. Twitter desemnează atât un site web fondat în 2006 care permite scrierea și transmiterea de mesaje de maxim 140 caractere (litere) prin Internet, cât și compania care oferă acest serviciu de tip „rețea socială”. Twitter este uneori descris ca fiind „SMS-ul Internetului”.