Pentru gospodine, când vine vorba despre felul de mâncare vedetă al meselor de Crăciun și Revelion, o mare provocare este cantitatea preparată. În general, în oala cu sarmale găsim câteva zeci, un număr mult mai mare decât se poate consuma o dată, ceea ce înseamnă că cele rămase sunt păstrate la rece și savurate în zilele următoare. Află, din rândurile de mai jos, câte zile rezistă sarmalele în frigider, de fapt. Nu mai pot fi consumate după acest termen.
Vorbim despre un preparat tradițional, savurat de generații întregi de români, în toate colțurile țării. Chiar și astăzi, mulți nu își pot imagina masa de Crăciun sau de Revelion fără sarmale.
Rețeta este destul de simplă, însă procesul de pregătire este unul destul de lung și migălos. De aceea, an de an, gospodinele le dedică ziua de Ajun. Se prepară în cantități foarte mari, astfel încât să poată fi puse pe masă, pentru musafiri și familie, și în seara de Revelion. O practică pe care specialiștii nu o recomandă.
În ciuda aparențelor, sarmalele nu pot fi păstrate perioade lungi în frigider. Carnea din umplutura lor se alterează și, dacă este ingerată, poate provoca probleme de sănătate, cele mai frecvente fiind toxiinfecțiile alimentare, avertizează specialiștii.
Te-ar putea interesa și: În ce să fierbi sarmalele ca să iasă fragede și mult mai gustoase. Secretul știut doar de bucătarii din marile restaurante
Pentru a evita aceste riscuri, este indicat ca sarmalele ținute în frigider să fie consumate în cel mult cinci sau șase zile de la momentul în care sunt preparate. Atenție, trebuie lăsate să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi puse la rece, în recipiente ce se închid etanș.
O variantă potrivită pentru păstrarea lor pe durate mai mari este congelarea. Astfel, se mențin proaspete chiar și câteva luni de zile. Se dezgheață în frigider.
Te-ar putea interesa și: Liviu Dragnea, rețetă inedită de sarmale pentru sărbători: ”Varza să fie un pic desărată!”. În ce le fierbe EXCLUSIV