Accidentele rutiere sunt foarte neplăcute și în unele cazuri pot fi fatale. Atunci când accidentul nu a fost foarte grav și nu există victime, se poate face amiabila, iar șoferii pot circula fără probleme după, dar cât timp este valabilă aceasta?
Atunci când doi conducători auto sunt implicați într-un accident de circulație ușor, aceștia pot încheia o constatare amiabilă. Pentru aceasta este nevoie de anumite acte.
Avantajul amiabilei este faptul că îi poate scuti pe șoferi de multe ore pierdute la biroul de accidente ușoare și de o posibilă amendă. Cu toate acestea, legea spune că trebuie îndeplinite anumite condiții pentru a putea fi întocmit acest document.
În ceea ce privește valabilitatea ei, legea din țara noastră nu prevede un termen de valabilitate pentru constatarea amiabilă, dar șoferii trebuie să rezolva problema în cel mult 31 de zile.
„Se interzice conducătorului […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, prevede Art. 148 (20) din legea circulației.
Prin urmare, dacă șoferii au fost implicați într-un accident cu pagube ușoare, atunci sunt obligați să încheie o constatare amiabilă sau să raporteze la poliție incidentul în cel mult 24 de ore.
Pentru a realiza constatarea amiabilă, ambii conducători trebuie să completeze următoarele pe formular:
De asemenea, șoferul vinovat trebuie să-i ofere șoferului păgubit o copie după următoarele documente:
După ce toate acestea sunt completate, păgubitul va păstra fila originală iar cel vinovat va rămâne cu fila autocopiativă.
Amiabila se completează doar dacă nu au fost persoane rănite și nu au existat pagube față de terți. Cel mai important lucru: unul dintre șoferi trebuie să își asume vina pentru producerea accidentului rutier.
„Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017