12 iun. 2023 | 18:31

Câte tipuri de oțet există și cum se folosește fiecare. Detalii pe care trebuie să le știe orice gospodină

Utile
Câte tipuri de oțet există și cum se folosește fiecare. Detalii pe care trebuie să le știe orice gospodină

Oțetul este chiar acolo, lângă ulei de măsline și sos de soia ca o bază în cămară. Bucătarii începători și experimentați deopotrivă îl folosesc liber în sosuri, marinate, sosuri, precum și la murături. Dar dacă te plimbi pe culoarul cu oțet din magazinul alimentar, te poți simți puțin copleșitor. Rânduri și rânduri de diferite tipuri de oțet: balsamic, vin alb, cidru de mere, orez. Iată așadar câte tipuri de oțet există și cum se folosește fiecare.

Câte tipuri de oțet există și cum se folosește fiecare

Oțetul este unul dintre acele articole de bucătărie omniprezente pe care toată lumea le folosește, dar nu toată lumea le înțelege pe deplin. Îl cunoaștem ca fiind componenta acidă, cu gust subtil acrișor, care definește mâncărurile și servește ca componentă de echilibrare în sosuri și marinate. Dar este mai mult de povestit, deoarece este mai accesibil și mai versatil decât ai putea crede.

Cuvântul „oțet” provine din latinescul „vin acru”. În esență, este un suc fermentat care a devenit acru din cauza creșterii bacteriilor care apar în mod natural. Oțetul vine într-o mare varietate de arome, așa că nu are întotdeauna un gust acru.

Scurt istoric despre oțet

Oțetul a fost folosit de multă vreme de bucătari dedicați și bucătari înfometați, începând cu 3.000 de ani în urmă, în Babilonul antic, când era considerat vinul săracului. De fapt, datorită importanței sale în istorie și ubicuității sale în întreaga lume, oțetul a fost numit „condimentul etern”.

Pe lângă faptul că servea ca formă de alcool, anticii foloseau lichidul și pentru a spori aromele gătitului și pentru a conserva și mura alimente. Oțetul face totul, nu? S-ar putea să fie super-alimentul original!

Vezi și De ce să pui oțet pe ușile din casă, de fapt. Trucul care are rezultate eficiente

Tipuri de oțet

Diversitatea absolută a tipurilor de oțet este suficientă pentru a speria culinarii curioși. Dar variația în oțet este surprinzător de ușor de înțeles când știi ce să cauți. În general, tipul de oțet este determinat de din ce este făcut și de modul în care este rafinat. Iată câte tipuri de oțet există și cum se folosește fiecare.

Oțet balsamic – Excelent pentru: dressing-uri, glazuri, marinade.

Gândește-te la oțetul balsamic ca la Ferrari-ul oțetului. Un element de bază în bucătăria italiană, acest lichid decadent este de fapt făcut din suc de struguri presat, mai degrabă decât alcool fermentat, ceea ce îi conferă un profil de aromă mai moale și mai fructat. Lichidul roșu închis este făcut în mod tradițional din struguri, dar poate fi amestecat cu alte fructe pentru a-i conferi o aromă mai profundă sau mai complexă. Este iubit pentru gustul său dulce și concentrația concentrată, asemănătoare siropului. Se poate folosi chiar și pentru a face cocktailuri.

Otet alb distilat – Excelent pentru : murătură, curățare, grădinărit, vopsit ouă, copt

Dacă balsamul este Ferrari-ul oțetului, albul distilat este un sedan bun de familie – fiabil și esențial, dar nimic fantezist. Se face prin distilarea oțetului cu căldură cu abur, care ucide toți nutrienții și, în esență, fierbe lichidul până la acid acetic pur. Din acest motiv, chiar nu dorești să utilizezi oțet alb distilat pentru majoritatea sarcinilor de gătit. Acestea fiind spuse, este de departe cea mai comună alegere pentru murătură, deoarece are un conținut ridicat de acid acetic, dar nu va schimba culoarea alimentelor. Este, de asemenea, un favorit pentru lucruri precum produse de curățare.

Oțet de vin alb – Excelent pentru: saramură, condimente, murături, sosuri, dressing, supe, tocane, umpluturi, marinate

După cum sugerează și numele, oțetul de vin alb este făcut din vin alb. Se face atunci când vinul alb este fermentat și oxidat într-un acid și apoi distilat. Spre deosebire de oțetul alb distilat, totuși, oțetul de vin alb tinde să aibă un profil de aromă mai blând, care este subtil fructat. Acest lucru îl face potrivit pentru gătit și saramură. Spre deosebire de oțetul de vin roșu, oțetul de vin alb nu vă va păta alimentele, așa că este o alegere bună pentru saramură și pentru murat. Este, de asemenea, un aliment de bază în multe sosuri clasice.

Oțet de vin roșu – Excelent pentru: sosuri, murături, marinate

Oțetul de vin roșu este similar cu oțetul de vin alb prin faptul că este obținut din strugurii respectivului vin printr-un proces de fermentare și distilare. În multe privințe, servește același scop ca oțetul de vin alb – poate fi integrat în tot felul de sosuri- dar nu este preferat pentru saramură sau murătură din cauza culorii sale roșii și a potențialului său de a păta. Este o necesitate pentru clasici precum vinegreta cu vin roșu și poate fi folosit la murat atunci când nu te deranjează o mică pată roșie.

Oțet de șampanie – Excelent pentru : dressinguri, marinate, sosuri, cocktailuri

Dacă eșți în căutarea unui partener de cămară pentru ocazii speciale, încercă oțetul de șampanie. Acest oțet este obținut din struguri albi și poate conține și alte fructe pentru un profil de aromă mai profund. Se pot folosi struguri chardonnay dublu fermentați și portocale suculente pentru o aromă strălucitoare și efervescentă. Oțetul de șampanie tinde să fie mai blând și mai delicat ca aromă decât alte tipuri, ceea ce îl face perfect pentru utilizare în sosuri și marinate elegante. Poți chiar să folosești oțet de șampanie pentru a dinamiza cocktailurile.

Otet de Sherry – Excelent pentru: dressing-uri, glazuri, marinade

Oțetul de Sherry este un produs de bază spaniol obținut prin fermentarea vinului fortificat în butoaie din stejar. Acest lucru îi conferă un profil de aromă bine rotunjit și complex. Deși nu este în nici un caz la fel de popular ca oțetul balsamic, oțetul de sherry a câștigat destul de multe în rândul bucătarii devotați. A fost numit chiar „ vărul mai rece al balsamicului ”. Poate fi folosit în multe dintre locurile în care ai folosi un balsamic, dar este puțin mai delicat și mai gros, așa că ține cont de acest lucru atunci când îl folosești la diferite feluri de mâncare.

Câte tipuri de oțet există și cum se folosește fiecare

Cum se folosește oțetul în funcție de tipul acestuia

Cum se folosește oțetul în funcție de tipul acestuia

Oțet de mere – Excelent pentru: Utilizări pentru sănătate, murături, marinate, sosuri

Oțetul de mere este îndrăgit de cei preocupați de sănătate și poate face ceva greu în bucătărie. Se face prin fermentarea zahărului din mere, care le transformă în acid acetic, creând o aromă puternică, fructată și acidă. Studiile au legat lichidul de scăderea zahărului din sânge, pierderea în greutate și sănătatea pielii, dar ce au de spus bucătarii despre el? Cu siguranță poți folosi lichidul din bucătărie atunci când faci marinate, sosuri și multe altele dacă preferi un gust de tartă.

Oțet de orez – Excelent pentru: sosuri, marinate, prăjit, orez

Un produs de bază în Japonia, Coreea, China și Vietnam, oțetul de orez este făcut din vin de orez și este folosit în mod obișnuit în sosuri, marinate, dressinguri, orez prăjit, prăjit și sushi. Fiind unul dintre puținele tipuri de oțet de cereale din această listă, oțetul de orez aduce un profil de aromă blând, subtil, dulce și moale arsenalul tău de gătit, făcându-l perfect pentru dressing-uri, marinate și multe altele. Este, fără îndoială, cel mai blând și cel mai puțin acid tip de oțet din gamă și poate servi ca o opțiune versatilă.

Oțet din malț – Excelent pentru: Condimente, sosuri, murături

Fără îndoială, ai văzut oțet de malț pe masă la baruri și pub-uri, deoarece este un însoțitor comun pentru fish and chips și alte preparate de pub. Acest tip de oțet este obținut prin malțificarea orzului, ceea ce face ca amidonul din boabe să se transforme în maltoză. Oțetul maro-deschis aduce un profil de nuci, prăjite și citrice, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru înmuiere sau stropire. Poate fi folosit în condimente, sosuri sau ca stropire pentru a asezona fish and chips, pâine prăjită și multe altele.

Oțet negru – Excelent pentru: Condimente, fierturi, sosuri

Oțetul negru este un tip de oțet de orez făcut din orez lipicios, folosit pentru a face deserturi dulci și sărate care sunt populare în toată Asia. Cunoscut și sub denumirea de oțet Zhenjiang sau Chinkiang, acest tip este folosit ca și condiment datorită profilului său de aromă lemnoasă, maltă și afumată. Este obișnuit să folosești oțet negru ca sos delicios pentru găluște și pentru a înăbuși spatele sau coastele de porc.

Oțetul din trandafiri – Excelent pentru: bucătărie și în produse cosmetice

Oțetul din trandafiri este un tip de oțet aromatizat obținut prin infuzarea petalelor de trandafir în oțet. Acesta este adesea folosit în bucătărie și în produse cosmetice pentru aromei sale delicate și proprietăți de vânzare pentru piele.

Oțetul de nuci – Excelent pentru: în bucătărie

Oțetul de nuci este un tip de oțet aromatizat obținut prin infuzarea nucilor verzi sau cojilor de nuc în oțet. Acesta are o aromă intensă de nuci și poate fi folosit în bucătărie pentru a adăuga un gust distinct în diverse preparate.

Oțetul de rodii – Excelent pentru: în bucătărie

Oțetul de rodii este un tip de oțet aromatizat obținut prin fermentarea sucului de rodii. Are o culoare vibrantă și o aromă distinctă și intensă de rodii. Acesta poate fi folosit în bucătărie pentru a adăuga un gust fructat și acru în diferite preparate.

Citește și Secretul celor mai bune murături în oțet. Se pot prepara și la începutul lui septembrie

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro