În ultimul timp ai întâlnit tot mai mulți oameni aparținând diferitelor religii și probabil te întrebi câte religii există în lume. Religia este de obicei definită ca un sistem social – cultural de comportamente și practici desemnate, morale, credințe, viziuni asupra lumii, texte, locuri sfințite, profeții, etică sau organizații, care, în general, leagă omenirea de elemente supranaturale, transcendentale și spirituale. Pe glob există mai multe culte religioase. Iată așadar câte religii există în lume.
Diferitele religii pot sau nu să conțină diferite elemente, de la cele divine, lucruri sacre, credință, o ființă supranaturală sau ființe supranaturale sau un fel de ultimitate și transcendență care va oferi norme și putere pentru tot restul vieții.
Practicile religioase pot include ritualuri, predici, comemorare sau venerare (a zeităților sau sfinților ), sacrificii, festivaluri, sărbători, inițieri, servicii funerare, servicii matrimoniale, meditație, rugăciune, muzică, artă, dans, serviciu public sau alte aspecte a culturii umane.
Religiile au istorii și narațiuni sacre, care pot fi păstrate în scripturile sacre, simboluri și locuri sfinte, care urmăresc în principal să dea un sens vieții.
Religiile pot conține povești simbolice, despre care adepții spun uneori că sunt adevărate, care pot încerca, de asemenea, să explice originea vieții, a universului și a altor fenomene. În mod tradițional, credința, pe lângă rațiune, a fost considerată o sursă de credințe religioase.
Identificarea cu precizie a câte religii există astăzi în lume este aproape imposibilă, deși unii estimează că numărul depășește zece mii. Marea majoritate a acestor credințe sunt cuprinse într-o mână de grupuri religioase majore. Aproximativ 84% din populația lumii este afiliată creștinismului, islamului, hinduismului, budismului sau unei forme de religie populară, astfel:
Grupul demografic neafiliat religios îi include pe cei care nu se identifică cu nicio religie anume, atei și agnostici. Dar mulți dintre cei neafiliați religios au încă diverse credințe religioase.
O parte a populației localizată în principal în Africa și Asia sunt membri ai noilor mișcări religioase. Oamenii de știință au indicat că religiozitatea globală poate crește din cauza țărilor religioase care au rate mai mari ale natalității în general.
Studiul religiei cuprinde o mare varietate de discipline academice, inclusiv teologia, filosofia religiei, religia comparată și studiile științifice sociale. Teoriile religiei oferă diverse explicații pentru originile și funcționarea religiei, inclusiv fundamentele ontologice ale ființei și credinței religioase.
Cuvântul englezesc „religie” provine din termenul latin religio, care are o varietate de definiții, inclusiv „a lega” și „sfiorare sau frică de un zeu sau spirit”. Cele mai multe, dar nu toate, religiile includ credința și închinarea lui Dumnezeu, un zeu, zei sau spirite. Aproape toți recunosc un tărâm supranatural.
În termeni largi, rolul religiei este de a ajuta oamenii să înțeleagă motivele și scopul existenței lor în lume, să răspundă la întrebări despre originile vieții, să explice viața de apoi și tărâmul spiritual, să definească natura divinității, să clarifice dacă Dumnezeu există, cine este El și cum se pot relaționa oamenii cu El. În esență, religiile oferă oamenilor legăturile care ne leagă de Dumnezeu și ne conectează unii cu alții.