Câte PET-uri au reciclat românii până acum. România a înregistrat un record. Ce se va întâmpla cu garanția de 50 de bani din 2025

de: Ștefan R. Apostol
24 09. 2024

Odată cu implementarea SGR, Ministerul mediului a decis să facă și o statistică a acestor luni. Conform statisticii, s-a aflat și câte PET-uri au reciclat românii până acum. Din datele furnizate reiese că România a înregistrat un record, iar oficialii explică ce se va întâmpla cu garanția de 50 de bani din 2025.

Mircea Fechet este mulțumit de câte PET-uri au reciclat românii până acum

Conform actualului ministru al Mediului, sistemul de garanţie–returnare (SGR), se pre că funcționează extrem de bine.

De altfel, recent Mircea Fechet se declara mulțumit de modul în care merg lucrurile, dar și de câte PET-uri au reciclat românii până acum, precizând cifra atinsă până la acest moment.

Conform oficialului, vorbim de un procent de aproape 80% acum, după implementarea SGR, decât cei 13% existenți înainte.

„Am vrut să ne îndepărtăm puţin de această cifră ruşinoasă, România avea 13% colectare separată şi vreau să vă spun cifra lunii august: 78% din recipientele puse pe piaţă în luna august au fost întoarse în sistemul garanţie-returnare. 78% este o cifră la care vă mărturisesc că eu, personal, nici nu visam”, a declarat Mircea Fechet, luni seară, la TVR Info.

România a înregistrat un record

Plecând de la aceste date, și luând în calcul că mai sunt trei luni până la finele lui 2024, ministrul spune că România a înregistrat un record, și că lucrurile sunt pe drumul cel bun.

În aceeași ordine de idei, Fechet este optimist în ceea ce privește și anul următor, sperând să se ajungă la un record de chiar 100%.

Din păcate, deși există reglementări clare în acest sens, poliția română a declanșat chiar astăzi, 24 septembrie, o amplă investigație, anunțând și un prejudiciu.

Este vorba de un prejudiciu de 300.000 de lei pentru un mare lanț de magazine din România. Concret, spun reprezentanții Poliției Române, este vorba de decontări cu vouchere SGR false.

Ministrul explică ce se va întâmpla cu garanția de 50 de bani din 2025

După cum bine se știe, în baza procesului de reciclare, clienții care cumpără băuturi în PET-uri, sau chiar în sticlă, vor lăsa la case și acea garanție de 0,50 lei.

Fechet explica la un moment dat că, în baza HG 1074, există sancțiuni, dacă comercianții nu returnează garanția.

Dar, cu toate astea, declara ministrul, „în momentul în care persoanele returnează acele ambalaje la magazinul respectiv vor plăti garanțiile de 50 de bani pentru fiecare tip de ambalaj”. Acest mecanism va fi păstrat și în 2025, conform normelor în vigoare, a mai precizat Mircea Fechet.