Au trecut câteva luni bune de când a fost implementat sistemul de returnare a ambalajelor reciclabile, iar acum lucrurile urmează să treacă la un alt nivel. În Iași a fost lansat un serviciu de preluare de la domiciliu a acestor ambalaje, iar cei care le colectează câștigă 20 de bani pentru fiecare ambalaj.
Sitetul Garanție-Returnare (SGR) a fost implementat în urmă cu câteva luni, iar numărul ambalajelor reciclate a crescut semnificativ. Pentru fiecare pet, doză de aluminiu sau ambalaj din sticlă cu sigla SGR, oamenii primesc 50 de bani. Ambalajele trebuie duse în locuri special amenajate, dar cei care se ocupă de ele testează și alte metode de a le prelua.
În orașul Iași a fost lansat un serviciu prin care ambalajele sunt preluate de la domiciliu. Prin intermediul unei aplicații, similare cu serviciile de ride sharing sau de comandat mâncare, oamenii pot solicita să vină la domiciliul lor o persoană care să îi scape de aceste ambalaje. Dacă optează pentru acest serviciu, românilor le rămân 30 de bani pentru fiecare ambalaj, iar 20 de bani îi revin celui care le colectează și le duce la reciclat.
Aplicația prin intermediul căreia oamenii pot scăpa de ambalaje fără să mai meargă în locuri special amenajate se numește Reverse PET, iar pentru a-și face cont, ieșenii trebuie să se autentifice cu adresa de mail.
În urmă cu o lună, ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunța că de când a fost implementat sistemul, au fost reciclate peste un miliard de ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă.
”În mai puţin de 8 luni de la lansare Sistemul Garanţie Returnare a depăşit bariera psihologică de care vorbeam ajungând la 1 miliard de ambalaje colectate. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere o au PET-urile care, plasate în linie, ar putea înconjura Pământul de cinci ori. Ţinta pentru anul acesta este 3,2 miliarde de ambalaje şi sunt optimist deoarece răspunsul românilor este uimitor. Sunt recunoscător şi mândru pentru determinarea şi efortul vostru al tuturor. Împreună, facem o diferenţă reală. Drumul nostru spre un viitor mai verde continuă cu sprijinul şi cooperarea fiecărui cetăţean în parte”, a declarat Mircea Fechet, citat într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului.
Ministerul a mai transmis că se monitorizează permanent punctele de colectare și se vor lua măsuri pentru a evita supra-aglomerarea acestora. În prezent, timpul mediu de așteptare pentru a introduce ambalajele reciclabile în containere este de câteva minute, în funcție de momentul ales și de loc. Cel mai aglomerat este, de obicei, în weekend și seara.