30 dec. 2021 | 22:49

Câte păduri virgine și cvasivirgine are România. Ministrul Mediului a oferit datele oficiale

Diverse
Câte păduri virgine și cvasivirgine are România. Ministrul Mediului a oferit datele oficiale
Semnalele de alarmă trase de organizațiille de mediu

În 2011, datele statistice arătau că România avea 250.000 de hectare de păduri virgine. Atunci, ca și acum, pădurile virgine veau nevoie urgentă de protecție, potrivit celor WWF. Campania demarată în acel an de WWF urmărea protejarea a peste 80% din pădurile virgine din România. Astăzi, în 2021, ministrul Mediului spune că mai sunt aproximativ 26.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine.

Pădurile virgine și cvasivirgine din România pe cale de dispariție

La nivelul anului 2011, Munții Carpați adăposteau un total de 322.000 de hectare de păduri virgine, marea majoritate fiind în România. În prezent, pădurile virgine reprezintă mai puțin de 3% din suprafața totală a pădurilor din România.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, într-un raport publicat în 15 decembrie, anunța că procentul a scăzut dramatic. Conform datelor publicate de Ministerul Mediului, în acest moment mai sunt peste 26.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine.

„Mă bucur să vă anunţ că în anul 2021 am reuşit să introducem în Catalogul Naţional o suprafaţă de peste 26.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine.

Avem datoria să protejăm aceste păduri, printre ultimele zone de pe Terra în care natura supravieţuieşte în forma ei pură, neatinsă de om. Iar România are, conform specialiştilor, unele dintre cele mai mari suprafeţe de astfel de păduri, cu milioane de ani de evoluţie în spate”, a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Semnalele de alarmă trase de organizațiille de mediu

Salvarea tuturor pădurilor și a biodiversității lor inegalabile ar trebui să fie principala misiune a autorităților, dar și a românilor, dar vârful acestei misiuni este protejarea pădurilor virgine, a declarat Magor Csibi, Country Manager al Programului WWF Dunăre-Carpați din România.

„Nu vom putea niciodată să reconstruim această parte a naturii. Odată pierdută, ea este pierdută pentru totdeauna. Având în vedere că suntem printre ultimele națiuni europene suficient de norocoase să avem o astfel de comoară, este obligația noastră morală să păstrăm această bucată de natură intactă și să lăsăm copiilor noștri o mică bucățică de sălbăticie.”

Tot pe 15 decembrie, Ministerul Mediului a publicat și  Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine actualizat. Conform acestuia există un total de 70.069 hectare, din care 8.579,8 hectare păduri virgine şi 61.489,2 hectare păduri cvasivirgine.

Ultimele locuri în care natura supraviețuiește în stare pură

Pădurile virgine sau bătrâne sunt neatinse de oameni, fiind ultimele locuri unde natura supraviețuiește în starea sa cea mai pură. Valoarea lor științifică, educațională și ecologică este de necontestat.

Sunt sisteme complexe, în care se intercalează puieți, arbori tineri, maturi și bătrâni. Copacii morți și buștenii în descompunere sunt la fel de importanți ca și copacii vii, construind împreună un mediu care este casa multor plante și animale diferite. Pădurile virgine din România adăpostesc până la 13.000 de specii.

Pădurile virgine din România reprezintă până la 65 % din pădurile virgine care mai există în Europa, în afara Rusiei. Acestea reprezintă o parte importantă a patrimoniului natural al Europei, iar dispariția lor s-a datorat în mare parte gestionării defectuoase, mai spun reprezedntanții WWF.

Aceste păduri au supraviețuit în România din cauza inaccesibilității lor și a valorii economice scăzute a lemnului provenit din copacii bătrâni. Cu toate acestea, în prezent, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată din cauza presiunilor socio-economice din România.

Printre acestea se numără cererea tot mai mare de lemn și necesitatea de a gestiona mici parcele de pădure într-un mod care să fie avantajos din punct de vedere comercial.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro