Este unul dintre preparatele vedetă ale sărbătorilor de iarnă, nelipsit de pe mesele celor mai mulți români de Crăciun și de Revelion. Dacă vrei să îți impresionezi familia și musafirii, nu trebuie decât să ții cont de un singur truc ce va garanta rezultate delicioase, ca la carte. Află câte minute să lași friptura de porc la cuptor ca să iasă perfect.
În afară de sarmale și salata de boeuf, românii așteaptă cu nerăbdare momentul în care pe masa de Crăciun sau de Revelion își face apariția friptura de porc. Gustoasă, fragedă, suculentă, este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Pentru rezultate ca la carte, însă, trebuie să ținem cont de câteva trucuri și sfaturi.
Indiferent de modul în care este preparată – la cuptor, pe grill, pe grătar sau la tigaie – trebuie să știm că fiecare tip de carne vine la pachet cu propriile „nevoi”. Astfel, dacă pentru ceafa de porc nu este nevoie decât de câteva minute pe fiecare parte pentru a se găti, un mușchiuleț sau un cotlet de porc va fi lăsat pe foc mai mult timp.
Dacă îți dorești o friptură fragedă, cea mai bună variantă este cuptorul. Dacă este gătită corect, va ieși suculentă la interior și rumenită la exterior, însă fără să fie uscată.
Nu este un preparat potrivit pentru cei care nu au prea multă experiență în bucătărie, necesită timp și răbdare. Nu uita: cu cât bucata de carne de porc este mai mare, cu atât mai fragedă va fi friptura, dar și timpul în care va sta în cuptor va fi mai mare. Cu toate astea, dacă este ținută prea mult, carnea va deveni sfărâmicioasă și își va pierde din aromă.
Timpul de preparare pornește de la o oră și jumătate (90 de minute) și poate ajunge și până la două ore și jumătate.
Și temperatura la care este gătită are un rol esențial în rezultatul final. Se recomandă ca friptura de porc să fie preparată la foc mic spre mediu. Dacă preferi o crustă crocantă, poți pune carnea la cuptor la 220 de grade pentru primele 20 de minute, după care poți reduce focul la 170-180 de grade Celsius.