25 dec. 2022 | 14:04

Câte minute se fierbe mămăliga, de fapt. Secretul care o face și mai gustoasă

Diverse
Câte minute se fierbe mămăliga, de fapt. Secretul care o face și mai gustoasă
Câte minute se fierbe mămăliga, potrivit celor mai experimentate gospodine. Trucul care îi va oferi o textură fină.

Mămăliga se bucură de statutul de produs tradițional românesc, deși puțini îi cunosc adevărata istorie. Gospodinele din țara noastră o prepară deseori ca înlocuitor al pâinii. Nu este deloc greu să o gătești, însă, dacă vrei să te bucuri de un rezultat gustos, trebuie să ții cont de un detaliu important. Află mai jos câte minute se fierbe mămăliga, de fapt.

Când a apărut mămăliga în România

Mămăliga este des consumată de români, însă din vremuri străvechi. Gospodinele o preparau sub formă de înlocuitor pentru pâine și le-o dădeau țăranilor care făceau treburile de pe câmp. Cu toate că se bucură de statutul de produs tradițional românesc, istoria sa se întinde de-a lungul a sute de ani și își are rădăcinile într-o altă cultură.

Mămăliga a început să se bucure de popularitate în perioada anilor 1600, pentru început. Se spune că, de fapt, este un preparat tradițional ucrainean. Ar fi apărut, prima dată, în vestul Ucrainei, după care s-a răspândit în actuala Republică a Moldovei și, mai apoi, în țara noastră.

În România, mămăliga a început să fie gătită pe la jumătatea secolului al XVII-lea. Atunci, în Țările Române, abia începuse să fie cultivat porumbul. Până în ziua de astăzi, preparatul a căpătat renume în bucătării. Româncele gătesc cu spor mămăligă inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă.

Mămăliga este, de obicei, servită, în sezonul rece, alături de tochituri, slănină cu ceapă și alte produse pe bază de carne. Românii sunt, așa cum știm deja cu toții, mari fani ai cărnii de porc. Nu este deloc dificil să gătești mămăligă. Pentru o textură fină a acesteia și un rezultat gustos, cele mai experimentate gospodine ne recomandă să avem grijă la procesul de fierbere. Vorbim, în mod special, de timpul de fierbere.

Câte minute se fierbe mămăliga, de fapt

Instrucțiunile de preparare a mămăligii sunt foarte simple. Nu există o rețetă universală, fixă, care trebuie respectată pentru a ieși gustoasă. Gospodinele au adaptat rețetele în funcție de gusturile și preferințele lor. Timpul de fierbere pentru mămăligă variază, în funcție de modul de preparare.

Dacă vrei să gătești mămăligă la cuptor, mălaiul trebuie să fie fiert în lapte aproximativ trei minute. În tot acest timp, trebuie să amesteci continuu în compoziție, pentru a nu face cocoloașe. În schimb, dacă gătești mămăligă pe aragaz, în apă, ar trebui să lași mălaiul la fiert aproximativ cinci minute. Totul depinde de cât de tare sau de moale vrei să iasă mămăliga.

Dacă vrei ca textura mămăligii să fie fină, cele mai experimentate gospodine recomandă să adaugi în compoziție o cantitate mică de unt. Acesta va ajuta toate ingredientele să se lege armonios.