În ultimii ani, sistemul bugetar din România a trecut prin schimbări fundamentale care afectează toate fațetele procesului bugetar. Cu toate acestea, România trebuie să fie sensibilă la acele procese. Majortiatea sunt esențiale pentru o bună bugetare în această perioadă de schimbare. O mare parte din legislația care guvernează procesul a fost adoptată în ultimii 17 ani și a fost modificată de mai multe ori de atunci. Guvernele s-au luptat încă cu implementarea unor măsuri fundamentale de schimbări ale procesului bugetar. În multe privințe, este prea devreme pentru a spune dacă aceste schimbări sunt un succes sau dacă sunt pe deplin implementate. Datele arată o creștere a numărului de angajați în sistemul bugetar, deci și cheltuieli mai mari cu salariile.
Și înainte de 1989, și mai ales după 1990, s-a împământenit o vorbă printre români. „Dacă ai un loc de muncă la stat, este unul sigur!”, spun majoritatea, mulți căutând această variantă. Deși s-au făcut restructurări în tot sistemul bugetar de angajați, datele arată o cifră destul de mare.
Conform unei statistici recente, statul român are aproximativ 1,26 de milioane de angajați în sistem. Cifra este din decembrie 2021, și comparativ cu 2020, a crescut cu 3.508 mai multe locuri, decât în anul precedent.
Potrivit acelorași date ale Ministerului de Finanțe, din totalul de 1,26 milioane de angajați, aproape 69% dintre aceștia sunt activi în administrația publică centrală. Numărul total al angajaților din sistemul bugetar care activează aici se ridică la 807.562 de români. Din acest total, nu mai puțin de 595.034 de angajați activează în instituțiile statului, finanțate direct de la bugetul de stat.
Deși pare ireal, cel mai mare număr de angajați, mai spune MF., sunt în sistemul de educație din România, vorbind aici de 290.417 de români. În cadrul organelor de control ale statului, precum MAI, sunt activi 121.622 de angajați. Iar în cadrul MApN activează în sistemul bugetar 75.855 de angajați, conform Agerpres.
Dacă la Ministerul Educației, în tot sistemul, sunt 290.417 de români, Ministerul Finanțelor anunță că are pe ștatele de plată 24.384 de angajați în sistemul bugetar. Cu alte cuvinte, este al doilea, după ME, ca număr de angajați.
Datele publice mai spun că un număr de 18.421 lucrează în cadrul Ministerului Sănătății, și 16.926 de oameni la Ministerul Justiției. La nivelul administrațiilor publice locale, în sistemul bugetar activau în decembrie 2021, nu mai puțin de 454.756 de persoane.
Dintre acestea 278.131 activau în instituţii finanţate integral din bugetele locale. Un alt număr de angajați, și anume 176.625, sunt în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.