Ministrul Educației, anunț de ultimă oră privind funcționarea școlilor și grădinițelor. Ce surpriză li se pregătește elevilor

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră privind funcționarea școlilor și grădinițelor. Ce surpriză li se pregătește elevilor
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu a venit, joi seară, cu vești bune referitoare la începerea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică. Decizia a fost luată în timpul unei ședințe de Guvern, acolo unde autoritățile au decis eliminarea unui criteriu care obliga mai multe școli să susțină cursurile în mediul online.

Schimbare de strategie cu privire la funcționarea școlilor

După anunțul făcut în cursul acestei săptămâni, privind desfășurarea orelor fizice și online în anumite condiții, ministrul Educației a anunțat noi schimbări pivind modul în care vor avea loc orele de curs pentru școlari și preșcolari.

Astfel, printr-o hotărâre CNSU, după două luni de funcționare, Sorin Cîmpeanu a anunțat renunțarea criteriului de funcționare al școlilor în funcție de gradul de vaccinare al profesorilor. De menționat este că, potrivit decziei CNSU, nici cel de-al doilea criteriu de funcționare, respectiv, rata de incidență a cazurilor din localitate, nu mai apare.

„Pragul de 60% vaccinare în rândul angajaților din învățământ a fost un indicator foarte bun atâta timp cât el a putut să accelereze procesul de vaccinare al personalului din învățământ. (…)

Suntem la peste 70% grad de vaccinare a personalului din învățământ. Dar acum, odată cu specificul acestei variante, Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, din fericire persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu, conform Edupedu.ro.

Acesta a explicat, de asemenea, că a primit mai multe atenționări „de la școli și grădinițe în care rata de vaccinare este de 54, 56, 58% și nu ar fi putut funcționa luni cu prezență fizică, în schimb școala de lângă, cu o rata de vaccinare de 61%, cu diferențe nesemnificative, ar fi putut funcționa”.

Care sunt cele două noi scenarii pentru deschiderea școlilor

Potrivit ultimelor informații transmise de Sorin Cîmpeanu, există două scenarii de care depinde desfășurarea cursurilor. Mai exact, este vorba de gradul de ocupare al paturilor Covid-19 din spitale și de numărul elevilor testați pozitiv într-o clasă.

„Este important să nu se pună o presiune pe paturile din spitale, destinate pacienților COVID. Acest lucru este apreciat, la propunerea Ministerului Sănătății, agreată de Ministerul Educației, ca indicatorul să fie 75% grad de ocupare a paturilor destinate pacienților COVID.

În județele în care e depășită această valoare de 75% cu siguranță avem o mare problemă și avem un risc de intrare într-un blocaj cu privire la capacitatea de spitalizare și atunci e nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest condiții, se impune și intrarea în online a școlilor și grădinițelor în județul respectiv”, potrivit Monitorul de Suceava.

Cu privire la numărul elevilor depistați cu Covid-19 într-o clasă, Sorin Cîmpeanu a explicat condițiile în care clasa va învăța în format fizic sau se va trece la cursurile online.

”La un elev depistat infectat, clasa rămâne în format fizic. La trei cazuri într-un număr de zile consecutive se suspenda clasa. Încă discutăm la câte zile consecutive. Când activitatea este suspendată în jumătate de clase sau grupe, atunci întreaga școală sau grădiniță încetează activitatea în format fizic”, a spus Sorin Cîmpeanu, pentru educațieprivată.ro.

Ministrul Educației a precizat că vor exista și alte schimbări în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, însă acestea vor fi communicate ulterior. Astfel, începând cu data de 17 ianuarie, elevii și profesorii care nu se încadrează în situațiile noilor criteria vor începe școala cu prezență fizică.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI