Două treimi din suprafața planetei noastre este ocupată de mări și oceane. Acestea sunt adâncituri în care s-a adunat apa. În interiorul acestora sunt populate de organisme care trăiesc, plutesc sau înoată în adâncuri. Iată câte mări și oceane sunt în lume și harta completă a acestora.
La început, pe Pământ exista un singur continent numit Pangeea și un singur ocean numit Panthalassa. Astăzi însă suprafața Terrei arată diferit. Astfel, pe suprafața Pământului există patru oceane mari. Acestea sunt: Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și Oceanul Arctic sau Înghețat. Cel mai mare este Oceanul Pacific, care are o formă aproximativ rotundă. În interiorul acestui ocean se află cea mai mare adâncime de pe glob, aflându-se în Groapa Marianelor și având o adâncime de aproximativ -11.020 metri.
Al doilea ocean ca mărime este Oceanul Atlantic, care are o formă alungită. Prin fundul acestui ocean se află cel mai mare lanț muntos submarin din lume: Dorsala Atlantică.
Al treilea ocean ca mărime este Oceanul Indian, care este situat între Asia, Africa și Australia, iar cel ai mic este oceanul Arctic sau Înghețat, situat în regiunea Polului Nord.
Pe Globul pământesc sunt pe lângă cele patru oceane și numeroase mări. Acestea pot fi fie intracontinentale, adică situate în interiorul unui singur continent, cum ar fi marea Baltică situată în interiorul Europei.
Un alt tip de mare este cel intercontinental, care este situată între două sau mai multe continente. O astfel de mare este Marea Neagră, care este situată între două continente: Europa și Asia.
Pe lângă aceste tipuri de mări, mai există mările mărginașe, care sunt situate la marginea unor continente. Aici putem da exemple ca:
Iată care și câte mări sunt în lume, potrivit ro.wikipedia.org: