01 dec. 2022 | 09:00

Câte imnuri a avut România, de fapt. Detalii pe care sigur nu le știai

Diverse
Câte imnuri a avut România, de fapt. Detalii pe care sigur nu le știai
Câte imnuri a avut România

Câte imnuri a avut România? Ziua de 1 decembrie este un moment important din istoria românilor. Țara noastră a trecut prin mai multe schimbări de-a lungul timpului. România a avut mai multe zile naționale și mult mai multe imnuri. Primul a fost oficializat în anul 1862.

Câte imnuri a avut România?

România a trecut prin mai multe regimuri politice și forme de guvernământ. Prin urmare, a suferit schimbări majori în ultimul secol și jumătate. Cu siguranță toți românii cunosc imnul țării noastre, însă nu toți știu că România a avut până acum șase imnuri naționale.

Primul imn oficial al României este din anul 1862, pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, intitulat „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor. Era un imn cântat doar orchestral, fără versuri.

Primul imn al României a fost compoziția lui Eduard Hubsch, fiind folosit timp de 22 de ani, până în anul 1884. „Marș triumfal” este intonat și în prezent, însă doar în cadrul ceremoniilor de primire a diplomaților străini și a demnitarilor politici ai țării.

În timpul domniei lui Carol I, România, acum regat, a adoptat imnul „Trăiască Regele”. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1884, iar până pe data de 30 decembrie 1947, acesta a fost imnul de stat. De asemenea, imnul „Trăiască Regele” a fost și cel mai longeviv imn, fiind intonat timp de 63 de ani, atunci când regele Mihai a abdicat.

Imnurile României din timpul comunismului

După ce regimul comunist s-a instalat, imnul „Trăiască Regele” a fost înlocuit cu imnului compus de Matei Socor, președintele Radio Difuziunii Române și președintele Uniunii Compozitorilor. Imnul se numea „Zdrobite cătușe”, iar versurile îi aparțineau lui Aurel Baranga.

A fost intonat timp de cinci ani, iar după moarte lui Stalin, în anul 1953, autoritățile au înlocuit imnul din nou. Așa a apărut „Te slăvim Românie”, compus de Dan Deșliu și Eugen Frunză, care i-au încredințat versurile aceluiași Matei Socor.

„Te slăvim Românie” a fost intonat timp de 24 de ani, până în 1977. În cele din urmă, Nicolae Ceaușescu a decis ca următorul imn să-i aparțină unui compozitor român. Prin urmare, Ciprian Porumbescu a compus „Trei culori cunosc pe lume”.

Din punct de vedere al muzicalității, imnul a fost considerat un adevărat succes. Însă, atunci când vine vorba despre versuri, nu a fost la același nivel, deoarece Nicolae Ceaușesc a modificat cuvintele.

După Revoluție, în anul 1990, a fost adoptat un nou imn oficial, consacrat în Constituția din 1991. Inițial a fost numit „Un răsunet”, însă cunoscut mai bine sub numele de „Deșteaptă-te române”. Un lucru interesant este faptul că Republica Moldova a avut același imn între anii 1991 și 1994.

Imnul a fost inspirat din Revoluția care a avut loc în anul 1848, fiind compus de Anton Pann, pe versurile poetului Andrei Mureșanu. Cel din urmă a fost unul dintre conducătorii Revoluției.

Prima înregistrare oficială a melodiei s-a făcut în Statele Unite ale Americii în anul 1990, fiind interpretat de către Alexandru Pascu. Cu timpul, oamenii nu au mai numit imnul „Un răsunet”, ci „Deșteaptă-te române”. Imnul de stat al României din prezent are 11 strofe. La ocazii festive se interpretează doar strofele 1, 2, 4 și 11.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro