Câte imnuri a avut România, de fapt. Detalii pe care sigur nu le știai

Câte imnuri a avut România, de fapt. Detalii pe care sigur nu le știai
Câte imnuri a avut România

Câte imnuri a avut România? Ziua de 1 decembrie este un moment important din istoria românilor. Țara noastră a trecut prin mai multe schimbări de-a lungul timpului. România a avut mai multe zile naționale și mult mai multe imnuri. Primul a fost oficializat în anul 1862.

Câte imnuri a avut România?

România a trecut prin mai multe regimuri politice și forme de guvernământ. Prin urmare, a suferit schimbări majori în ultimul secol și jumătate. Cu siguranță toți românii cunosc imnul țării noastre, însă nu toți știu că România a avut până acum șase imnuri naționale.

Primul imn oficial al României este din anul 1862, pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, intitulat „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor. Era un imn cântat doar orchestral, fără versuri.

Primul imn al României a fost compoziția lui Eduard Hubsch, fiind folosit timp de 22 de ani, până în anul 1884. „Marș triumfal” este intonat și în prezent, însă doar în cadrul ceremoniilor de primire a diplomaților străini și a demnitarilor politici ai țării.

În timpul domniei lui Carol I, România, acum regat, a adoptat imnul „Trăiască Regele”. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1884, iar până pe data de 30 decembrie 1947, acesta a fost imnul de stat. De asemenea, imnul „Trăiască Regele” a fost și cel mai longeviv imn, fiind intonat timp de 63 de ani, atunci când regele Mihai a abdicat.

Imnurile României din timpul comunismului

După ce regimul comunist s-a instalat, imnul „Trăiască Regele” a fost înlocuit cu imnului compus de Matei Socor, președintele Radio Difuziunii Române și președintele Uniunii Compozitorilor. Imnul se numea „Zdrobite cătușe”, iar versurile îi aparțineau lui Aurel Baranga.

A fost intonat timp de cinci ani, iar după moarte lui Stalin, în anul 1953, autoritățile au înlocuit imnul din nou. Așa a apărut „Te slăvim Românie”, compus de Dan Deșliu și Eugen Frunză, care i-au încredințat versurile aceluiași Matei Socor.

„Te slăvim Românie” a fost intonat timp de 24 de ani, până în 1977. În cele din urmă, Nicolae Ceaușescu a decis ca următorul imn să-i aparțină unui compozitor român. Prin urmare, Ciprian Porumbescu a compus „Trei culori cunosc pe lume”.

Din punct de vedere al muzicalității, imnul a fost considerat un adevărat succes. Însă, atunci când vine vorba despre versuri, nu a fost la același nivel, deoarece Nicolae Ceaușesc a modificat cuvintele.

După Revoluție, în anul 1990, a fost adoptat un nou imn oficial, consacrat în Constituția din 1991. Inițial a fost numit „Un răsunet”, însă cunoscut mai bine sub numele de „Deșteaptă-te române”. Un lucru interesant este faptul că Republica Moldova a avut același imn între anii 1991 și 1994.

Imnul a fost inspirat din Revoluția care a avut loc în anul 1848, fiind compus de Anton Pann, pe versurile poetului Andrei Mureșanu. Cel din urmă a fost unul dintre conducătorii Revoluției.

Prima înregistrare oficială a melodiei s-a făcut în Statele Unite ale Americii în anul 1990, fiind interpretat de către Alexandru Pascu. Cu timpul, oamenii nu au mai numit imnul „Un răsunet”, ci „Deșteaptă-te române”. Imnul de stat al României din prezent are 11 strofe. La ocazii festive se interpretează doar strofele 1, 2, 4 și 11.

Urmăriți Playtech.ro și pe