Piureul este un preparat foarte des folosit de români. Este folosit și ca garnitură, dar și ca fel principal de mâncare. Nu în ultimul rând, piureul este folosit și în unele prăjituri delicioase. Câte grame de unt trebuie să pui în piure pentru patru porții și care este greșeala uriașă care poate strica tot gustul.
Toți românii prepară piure, însă foarte puțini știu să îl facă așa ca marii bucătari. Gustul piureului este desăvârșit de câteva ingrediente banale în orice bucătărie.
De asemenea, farmecul unui piure delicios este ca acesta să fie aerat și pufos. În rândurile următoare îți vom dezvălui cum să ajungi să faci un astfel de piure la tine acasă.
-un kilogram de cartofi albi,
-120 de grame de unt gras,
-300 de ml de lapte gras
-20 de grame de sare grunjoasă.
Ceea ce este foarte important este cantitatea de unt folosită. Aceasta trebuie să fie exactă, pentru că altfel gustul piureului se schimbă total.
Aveți grijă ca la un kilogram de cartofi fierți să adăugați doar 120 de grame de unt.
Se curăță cartofii, se mărunțesc și se pun la fiert în apă rece și se adaugă sarea. Pentru a ști când cartofii sunt fierți îi testăm cu furculița. Dacă se rup ușor înseamnă că sunt fierți. Oprim focul și strecurăm cartofii, după care îi pisăm foarte bine.
Apoi, se adaugă untul. Iar foarte important, untul trebuie să fie la temperatura camerei pentru a se amesteca bine cu cartofii. Și laptele trebuie să fie cald atunci când se adaugă în piure, iar acesta se pune treptat, amestecând mereu în piure.
-Nu adaugi sare câtă trebuie. Sarea este foarte importantă în orice mâncare și trebuie stabilită cantitatea potrivită.
-Piureul nu trebuie reîncălzit. Reîncălzirea piureului va face ca acesta să devină foarte uscat. Recomandarea este ca piureul să fie făcut imediat după ce cartofii s-au fiert.
-Nu folosi prea mult lapte. Dacă faci asta se va obține nu piure, ci o supă cremă de cartofi.
-Pasezi cartofii cu mixerul, este o altă greșeală des întâlnită. Amestecați mai mult decât trebuie, cartofii devin lipicioși.
-Alege cartofii potriviți de piure. Pentru un piure cremos, aerat și pufos se aleg cartofi albi, nu din cei cu coaja roșie.