Campania de vaccinare începea pe 27 decembrie 2020. Atunci primele persoane, în principal personal medical, au fost vaccinate în România împotriva coronavirusului. Ulterior, nuumărul persoanelor care s-au vaccinat a crescut zilnic. Ca urmare, până la 22 septembrie 2021, în România au fost administrate peste 9,9 milioane de doze de vaccin. Deși numărul de cazuri a crescut, ulterior, a existat o încetinire a procesului de vaccinare, ca urmare a refuzului unei părți a populației de a se vaccina. Astăzi avem peste 2 milioane de cazuri de infectări, iar din 9 martie toate restricțiile au fost ridicate. O întrebare firească este ce se întâmplă cu dozele de vaccin rămase neutilizate. Răspunsul a fost de comandantul Institutului „Cantacuzino”, generalul Florin Oancea.
După aproape doi ani de restricții, din 9 martie Guvernul a decis sistarea acestora la nivel național. De cealaltă parte, informațiile fiind din partea CNACV, campaniile de vaccinare covid vor continua, dar numai în cadrul cabinetelor medicale ale medicilor de familie.
Dacă ar fi să vedem care sunt datele statistice ale momentului, referitor la campania de vaccinare, aflăm că au fost administrate peste 16.7 milioane de doze, că numărul românilor vaccinați complet este de 8.08 milioane și că procentul din populație complet vaccinată este 41.9%.
Acum, odată cu noua stare de fapt, se pune o întrebare legitimă, referitor la dozele de vaccin rămase neutilizate și referitor la campania de vaccinare. Într-un interviu excluvis pentru Impact.ro, comandantul Institutului Cantacuzino, generalul Florin Oancea a făcut lumină în acest caz, declarând:
„Nu cunosc exact dacă există și alte spații rezervate dozelor de vaccin în țară. În București există cel puțin două. Noi, cei de la Institutul Cantacuzino, și cei de la Unifarm.
Pot afirma însă că noi suntem cel mai mare depozitar în această privință, fiindcă am avut și avem condițiile cele mai bune pentru așa ceva. Și vă pot asigura că dozele sunt bine mersi, la locul lor, în frigidere speciale”, a precizat medicul militar pentru impact.ro.
Citește și: Reacția lui Alexandru Rafila despre campania de vaccinare din România. Cum o cataloghează
Întrebat de reporterii Impact dacă se știe numărul exact al dozelor rămase, generalul Florin Oancea decalră că ar mai fi aproximativ 2 milioane de doze, toate având termen de valabilitate:
„Nu vă pot spune cu exactitate ce număr de doze mai avem noi, aici, la Cantacuzino. Cred că sunt în jur de două milioane. Și Pfizer, și Astra Zeneca.
Și mă grăbesc să adaug că toate sunt în termenul de valabilitate. Avem mare grijă de ele, fiindcă nu se știe niciodată!”.
Așa cum spuneam, coordonatorul CNCAV, Andrei Baciu, declara imediat după ridicarea restricțiilor, că medicii de familie vor fi responsabili cu continuarea campaniei de vaccinare covid. De cealaltă parte, generalul Florin Oancea spune că viitorul proces de vaccinare va fi coordonat direct de Ministerul Sănătății, CNCAV transferând astfel responsaibilitatea către minister.
„Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea se pregătește deja să transfere, gradual, către Ministerul Sănătății cele legate de misiunea vaccinării.
Nu cunosc detalii, dar cred că Institutul Cantacuzino va rămâne și pe viitor principalul depozitar al dozelor de vaccin. Nu cred că există multe locuri similare cu al nostru în București sau în țară”, a conchis același Florin Oancea.
Rămâne să vedem cum se vor derula lucrurile și care vor fi deciziile ulterioare luate la nivelul Ministerului Sănătății. Din postura de responsabil cu campania de vaccinare, va trebui să conlucreze direct cu medicii de familie, pentru gestionarea lucrurilor.