Secretarul de stat în Ministerul Sănătății aduce la cunoștință supraaglomerarea Direcțiilor de Sănătate Publică în contextul exploziei de cazuri Covid-19. În ultima perioadă, tot mai mulți români apelează la serviciile DSP-urilor pentru a se testa gratuit în centrele de recoltare, iar Andrei Baciu a admis atingerea limitelor administrative ale instituției.
Andrei Baciu a vorbit, miercuri seară, despre primii pași pe care trebuie să-i respecte orice persoană care are simptome de Covid-19. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să sune la DSP pentru a solicita o testare gratuită acasă.
„În momentul de față trebuie să știm că avem mai multe opțiuni. Când ai un simptom, suni pentru a veni cineva să te testeze. Sistemul e cel de urgență, ambulanțele. Vin și te testează acasă. Lucrul acesta se face și cu ajutorul DSP-urilor.
Sunt două căi noi de a ne testa gratuit. Ele nu mai folosesc resursa statului, degrevând-o pentru alți pacienți și alte patologii și scurtează timpul pentru noi”, a spus acesta.
Oficialul reamintește despre serviciile medicilor de familie, care pot fi apelați de către pacienți de la primul semn de boală. Mai mult, acesta susține că testarea de către un cadru medical este mai concludentă și mai bine efectuată decât cea făcută acasă de către cetățeni.
„Vorbim de medicii de familie, care au intrat în acest demers și noi trebuie să sunăm medicul de familie, să vedem daca are test la dispoziție. Dacă are, mergem pur și simplu la el și facem un test.
Sunt teste rapide, dar sunt cele valide și acreditate.Bună parte din rezultatele fals pozitive și fals negative apar ca urmare a unui proces de recoltare nu cel mai riguros cu putință. Recomandarea spune să se facă în profunzime și de către personal medical, nu de noi”, a declarat Andrei Baciu, la B1 TV.
Potrivit medicului Andrei Baciu, cea de-a doua opțiune nouă pe care cetățenii o au la îndemână pentru a se testa gratuit pentru Covid este cea din centrele de recoltare, efectuată după înregistrarea prealabilă la DSP.
Această situație a dus, de fapt, la suprasolicitarea acestora direcțiilor, astfel încât, unele dintre ele nu mai fac față numărului mare de apeluri: „E o limită maximă dată de capacitatea administrativă”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Apărării.
O altă pacientă a confirmat presiunea de la DSP, susținând de asemenea că pare să fie o dezorganizare și o lipsă de comunicare între instituțiile statului: „Este o nebunie, înţeleg că sunt depăşiţi de situaţie şi sunt foarte mulţi infectaţi, dar nici nu este o coordonare între DSP, spitale. Sunt copleşiţi”, potrivit observatornews.ro.