Câte case deținea Nicolae Ceaușescu. Își construise un imperiu imobiliar și devenise un adevărat latifundiar

de: Ștefan R. Apostol
10 09. 2024

Într-o eră în care la ordinea zilei erau lipsa curentului, a apei calde și raționalizarea mâncării, averea lui Nicolae Ceaușescu creștea considerabil. Cuplului dictator îi plăcea luxul, astfel că dictatorul își construise un imperiu imobiliar și devenise un adevărat latifundiar. Așa s-a aflat, de fapt, câte case deținea Nicolae Ceaușescu.

De la un elev cu patru clase, la ilegalist și membru de partid

După anii de asimilare și îndoctrinare sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, și după moartea acestuia în 19 martie 1965, la conducerea PCR venea un tânăr ambițios, care știa ce vrea, dar cu o problemă, avea patru clase.

Născut într-o familie săracă din Scornicești, cu 10 copii, viitorul lider de partid îmbrățișase doctrina comunistă încă din tinerețe, fiind de altfel și încarcerat pentru ideile sale.

Avea să afle și să învețe ce înseamnă comunismul de la cizmarul Alexandru Săndulescu, unde se va angaja la vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare. Nici măcar acesta nu avea să anticipeze traseul spre putere atât de rapid al mai tânărului său ucenic Nicolae Ceaușescu.

Între cele trei perioade de detenție, ca ilegalist, avea să o cunoască pe viitoarea sa soție, Elena, în 1940, tot activistă comunistă, dar cu un tecut incert și la fel de educată ca și el.

Odată cu abdicarea Regelui Mihai I, și preluarea puterii, la primul congres al partidului său din 1948, Nicolae Ceaușescu va deveni subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, iar din acest moment începe saltul politic care va culmina cu 1965, an când va prelua total frâiele PCR.

În 24 de ani, își construise un imperiu imobiliar și devenise un adevărat latifundiar

După 1965, pe același principiu ca și predecesorii săi, dictatorul își va menține aproape doar pe cei care i-a considerat de încredere, exceptând familia, ceea ce i-a netezit drumul spre un control total al PCR și culminând cu dictatura de 24 de ani, pe care azi ne-o amintim cu toții.

Dacă până în 1980 românii o duceau cât de cât bine, după vizita dictatorului în țările conuiste asiateice, totul avea să se schimbe, iar Nicolae Ceaușescu avea să cultive Cultul Personalității, megalomania și edificiile inutile, doar pentru orgoliul personal.

Este momentul în cre, ahtiați după luxul pe care nu l-au avut, după opulență și huzur, în toți acești 24 de ani, își construise un imperiu imobiliar și devenise un adevărat latifundiar.

Câte case deținea Nicolae Ceaușescu?

Toți ne aducem aminte unde era reședința cuplului, Palatul Primăverii, clădire consturită înainte de prelurea puterii de către dictator, între 1964-1965, G.Gheorghiu-Dej fiind cel care dăduse ordinul.

Pe lângă reședința din cartierul Primăverii, dictatorul avea să dea ordin de construire a celebrei vile de pe lacul Snagov, precum și vila din stațiunea Neptun, unde se retrăgeau pe perioda verii.

Iarna, în schimb, alegeau vila construită în stațiunea Predeal, sau mergeau într-un loc extrem de retras, în Județul Hunedoara, unde aveau construită o vilă pe malul lacului Cinciș.

Pe lângă faptul că toate aceste imobile aparțineau cuplului, toate mai aveau ceva în comun, și anume faptul că Elena Ceaușescu era cea care decidea asupra design-ului interior.

Astăzi, majoritatea dintre ele au fosts renovate, unele au devenit muzeu, altele au intrat în proprietate privată și eventual scoase la vânzare. Toate au un numitor comun, și anume apetența fostului cuplu dictator pentru lux, opulență și reflectau tendința spre megalomanie a celor doi.