Mulți români care locuiesc la granița cu Moldova, Bulgaria sau Turcia aleg să meargă în aceste țări pentru a se aproviziona cu țigări, alcool sau alimente.
Motivul este că în aceste țări, produse din tutun, alcool sau alimente sunt mai ieftine decât în România. Practica de a trece granița pentru cumpărături nu este deloc străină pentru cetățenii care stau aproape de granița cu alte țări în care produsele sunt mai ieftine.
De exemplu, românii care stau aproape de granița cu Basarabia merg adesea la cumpărături. Alimentele de bază sunt mult mai ieftine decât la noi, la fel și țigările sau alcoolul.
Românii care merg în Turcia se pot întoarce acasă cu maximum 3 pachete de țigări. Dacă se întorc din Bulgaria sau Moldova, ei pot avea asupra lor și câte două cartușe.
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, pe teritoriul cărora prețul tutunului poate fi de până la 3-4 ori mai mic.
Dacă vorbim despre ieșitul în afara țării, românii pot duce cu ei 1 cartuș de țigări în țările din afara UE, în timp ce în țările din Uniunea Europeană ei pot transporta maximum 40 de pachete de țigări.
„În fiecare an, prin punctele de trecere a frontierei României trec peste 60 de milioane de persoane. Parte dintre ele nu știu, de exemplu, că în țările din cadrul Uniunii Europene poți transporta maximum 40 de pachete de țigări. În țările din afara Uniunii, maximum 10 pachete. Ce asemenea, la intrarea în țară poți avea asupra ta 40 de pachete de țigări. Dacă intri din spațiul comunitar sau 2 pachete dacă intri din spațiul extracomunitar.
Prin campania demarată astăzi, continuăm programul început în 2017. Aducem la cunoștința publicului larg informațiile necesare asupra prevederilor legale privind cantitatea permisă de produse din tutun în timpul călătoriilor.
Platforma Stop Contrabanda este o sursă permanentă de informare a consumatorilor cu privire la consecințele contrabandei, dar și despre rezultatele autorităților în combaterea acestui fenomen”, a declarat anul trecut , Ileana Dumitru, Director of Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco.