Problema gunoaielor din Capitală și din jurul ei se acutizează pe zi ce trece. Din trei gropi de colectare a deșeurilor, câte avea orașul în urmă cu trei ani, doar una singură mai este funcțională. Iar cele 3 mii de tone de gunoi cât se adună zilnic din București și Ilfov în această groapă riscă să nu aibă unde să fie depozitate.
Astfel, au apărut gropile ilegale de gunoi care, lăsate la voia întâmplării, se pot transforma într-o adevărată catastrofă ecologică. În același timp, în oraș oamenii sunt nevoiți să respire aer toxic emanat de deșeurile ticsite în tomberoane și de la arderile ilegale.
Anul trecut, depozitul de deșeuri de la Chiajna a fost închis de autorități pentru că ajunsese la capacitatea maximă de colectare. Acum, singura groapă de gunoi funcțională, unde deșeurile din București și Ilfov mai pot fi aruncate este cea de la Vidra. Însă nu pentru mult timp. Aceasta ar urma să fie și ea închisă peste doi ani, scrie antena3.ro.
În acest context, Primăria Generală ar trebui să găseasă soluții pentru a ieși din criză. Una dintre ele ar fi să construiască un proiect nou în județele Ilfov sau cele limitrofe, însă pentru asta este nevoie de un proiect și o suprafață uriașă de pământ, lucru aproape imposibil de găsit lângă o capitală cum este Bucureștiul.
Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că în spatele industriei deșeurilor este o adevărată mafie, care stoarce bani de la populație, profitând de monopolul din piață.
Una dintre consecințe este faptul că murim din cauza poluării. Nu vom mai avea cum să stingem astfel de gropi de gunoi. Vor fi alte generații peste 20 de ani, ce lăsăm noi în urmă? Niște bombe ecologice în București.
S-a creat cumva o structură de crimă organizată extraordinar de puternică în spatele industriei deșeurilor.”, a spus Octavian Berceanu, potrivit sursei citate.
Compania Eco Sud este administratorul singurei gropi de gunoi din Capitală. Aceasta nu a respectat tariful aprobat de Primăria Capitalei și percepe o taxă dublă pe gunoi.
În lipsa unor soluții clare, în localitățile de lângă București, cum ar fi Sintești, deșeurile sunt arse pe câmpuri chiar sub ochii autorităților. Iar fumul toxic ajunge în Capitală afectând extrem de mult calitatea aerului pe care respiră populația.
La nouă kilometri de Parlamentul României ești într-o mahala totală. Frecvent sunt arderi ilegale de deșeuri din descompunerea autovehiculelor. Dar înainte de a fi o prblemă de mediu este o problemă socială. Nu avem digitalizare să vedem documentele cum se mișcă.”, a mai precizat fostul șef al Gărzii de Mediu.
Există mai multe companii la noi în țară care importă gunoiul din state precum Germania, Belgia, Olanda, Italia sau Marea Britanie. Motivul este acela că în România încă nu se colectează deșeurile selectiv.