Catalogul clasic de note devine istorie. Mulți dintre elevi vor constata că profesorii vor ajunge la ore, încă de la începutul acestui an școlar, fără cataloage. Așadar, cu ce va fi înlocuit catalogul şi în ce şcoli, vedeți un pic mai jos.
Până pe data de 16 august, şcolile care vor să treacă la catalogul electronic, în cadrul programului pilot lansat de Ministerul Educaţiei, pot solicita asta printr-o cerere Inspectoratului Şcolar Judeţean. Astfel, se fac primii paşi spre eliminarea catalogului clasic cu care atâtea generaţii de elevi au fost obişnuiţi.
Tradiţionalul catalog școlar, o rămăşiţă a sistemului de învăţământ din vremurile de demult, va dispărea, în mod sigur, în epoca digitalizării, şi în țara noastră. Primii paşi au fost făcuţi deja de Ministerul Educaţiei în 2020, printr-un program pilot, care continuă şi în următorul an şcolar. Se va face tot printr-un program pilot pentru ca trecerea să nu se facă brusc.
Deocamdată, catalogul digital nu este obligatoriu, este opţional, însă, acum, regulile încep să se schimbe. Din septembrie 2022, şcolile care doresc pot folosi doar catalogul electronic, fără cel clasic, dar acesta trebuie tipărit şi arhivat obligatoriu la finalul anului, iar directorii sunt cei care trebuie să se înscrie în program.
„În viitor, catalogul fizic va dispărea cu totul. Asta se urmăreşte. Ministerul Educaţiei a lansat o pilotare şi pentru anul şcolar 2022-2023, astfel încât unităţile de învăţământ, atât de stat cât şi cele patriculare, pot consemna situaţia şcolară a elevilor doar în format electronic, dar cu condiţia înscrierii în reţeaua de unităţi pilot ce va fi aprobată prin ordinul ministrului pe data de 1 septembrie. Aceste unităţi nu mai au obligaţia de utiliza în paralel şi catalogul tipărit, iar formularele electronice vor fi tipărite doar la finalul anului şcolar”, a spus Aura Danielescu, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Timiş.
Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.
Demersul pentru eliminarea catalogului clasic, cu care atâtea generaţii de elevi au făcut școala, este destul de greoi. Anul trecut au fost 248 de şcoli din întreaga ţară, alese de Ministerul Educaţiei, care au putut trece notele în catalogul electronic.
Lista pentru noul an şcolar este încă deschisă, astfel că școlile care doresc să treacă la catalogul electronic mai au câteva zile pentru a depune o cerere în acest sens la Inspectoratul Şcolar Judeţean, respectiv până pe 16 august 2022.
Catalogul electronic funcţionează printr-o aplicaţie, atât pe desktop, cât şi pe tabletă sau telefon mobil. Cadrul didactic poate pune note şi absenţe, poate motiva absenţele, calcula mediile, dar poate să facă şi comentarii ori să explice de ce a dat o nota respectivă. Nu în ultimul rând, părinţii şi elevii pot intra cu o parolă să urmărească rezultatele.