Se schimbă structura anului școlar în România. Măsurile luate de Ministerul Educației

Se schimbă structura anului școlar în România. Măsurile luate de Ministerul Educației
Cum va arăta anul școlar viitor

Anul școlar este pe sfârșite, iar anul viitor va veni cu schimbări importante din partea autorităților. Două dintre schimbările majore sunt scurtarea vacanței de vară și eliminarea semestrelor. Cum va arăta noul an școlar?

Semestrele vor fi înlocuite de module

Anul școlar viitor va avea 36 de săptămâni, cu excepția claselor terminale din ciclu gimnazial și cel liceal, care vor termine mai repede pentru a susține examenele finale. Împărțirea perioadelor de învățare nu va mai fi făcută pe semestre, ci pe module.

Prin urmare, vor exista 5 module de învățare, fragmentate în cinci vacanțe. Elevii vor începe școala pe 5 septembrie 2022, iar primul modul se va încheia pe 21 octombrie 2022. Tot atunci vor avea parte elevii și de prima vacanță, de pe 22 octombrie până pe 30 octombrie.

Al doilea modul de învățare începe pe data de 31 octombrie și se va termine pe 22 decembrie, atunci când începe cea de-a doua vacanță, cea de sărbători. Aceasta va dura două săptămâni, începând de vineri, 23 decembrie 2022, până pe 8 ianuarie 2023.

Al treilea modul va începe pe 9 ianuarie 2023. Durata lui nu este una exactă, deoarece depinde de decizia inspectoratelor școlare județene sau a Inspectoratului municipiului București, iar vacanța este una mobilă. Acesta poate dura până pe 3 februarie, 10 februarie sau 17 februarie 2023.

Al patrulea modul începe pe 13 februarie, 20 februarie sau 27 februarie, iar cursurile se vor ține până pe 7 aprilie, atunci când începe vacanța de Paște care va dura până pe 18 aprilie. Ultimul modul se va desfășura în perioada 19 aprilie 2023 până pe 16 iunie 2023.

Cum este structurată vacanța de vară conform noului an școlar

Potrivit noii structuri a anului școlar, vacanța de vară începe de pe data de 17 iunie 2023 și va dura până pe 3 septembrie 2023. Cu toate acestea, există anumite excepții de la datele stabilite deja de autorități.

Elevii claselor a XII-a și a XII-a seral vor avea o durată a cursurilor de 34 de săptămâni, în loc de 36 de săptămâni, astfel cursurile se vor încheia la data de 2 iunie 2023 pentru aceștia, ci nu pe 16 iunie.

Pe de cealaltă parte, elevii claselor a VIII-a vor termina cursurile cu doar o săptămână înainte față de perioada în care termină restul elevilor, adică pe 9 iunie 2023.

Anul școlar va avea 37 de săptămâni în cazul elevilor din învățământul liceal, în special pentru filiera tehnologică, clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional. Astfel, cursurile se vor termina pe 23 iunie 2023.

De asemenea, noul al școlar va veni și cu „Săptămâna Verde”, pe lângă cunoscuta „Școala Altfel”. Aceasta se va desfășura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, perioadă în care elevii vor ieși să învețe despre natură. Planificarea acestei săptămâni ține de fiecare unitate de învățământ în parte.