17 apr. 2024 | 21:32

Câtă cenuşă se pune la un litru de apă pentru a fertiliza corect roşiile din grădină. Aşa scapi şi de dăunători

Diverse
Câtă cenuşă se pune la un litru de apă pentru a fertiliza corect roşiile din grădină. Aşa scapi şi de dăunători
Câtă cenușă se pune la 1 litru de apă, pentru a prepara un fertilizator eficient roșiilor din grădină. Pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Vrei să fertilizezi solul din grădină în care ai plantat răsadurile de roșii? Playtech Știri îți explică cum să folosești cenușa pentru a hrăni pământul legumelor. Câtă cenușă se pune la un litru de apă.

Cum influențează cenușa calitatea nutritivă a solului

Cenușa este de multe ori aruncată în sezonul rece, când se face focul la sobă, centrală sau șemineu. Gospodarii deștepți evită să o risipească însă, fiindcă are o utilizare practică în grădină. A fost de multe ori folosită drept fertilizator pentru legume sau flori.

Acest element poate fi o sursă bună de calciu și potasiu pentru legume, inclusiv pentru roșii. Într-o mică măsură, cenușa cconține și fosfor, aluminiu, magneziu, sodiu și alți câțiva micronutrienți, cum ar fi bor, cupru, molibden, sulf și zinc. Cantitatea de nutrienți depinde și de tipul de lemn ars.

Așa poți corecta pH-ul pământului din grădină

Calciul reprezintă aproximativ 20 la sută sau mai mult din compoziția cenușii. E o cantitate destul de mare, fiind totodată și ingredientul principal din varul de grădină. Dacă solul este foarte acid, adică are pH 5,5 sau mai mic, cenușa ar putea să-l mărească. În acest sens, ai nevoie de doar 4 căni de cenușă.

Cu toate acestea, dacă solul este neutru sau alcalin, adăugarea de cenușă ar putea crește pH-ul prea mult, interferând cu capacitatea plantei de a absorbi nutrienți.

Ce să faci înainte de a aplica cenușă răsadurilor de roșii

În circumstanțele mai sus expuse, este important să nu exagerezi cu cantitatea de cenușă pe care o folosești în grădină pe post de fertilizator. Înainte de a o aplica, testează pH-ul solului. Asigură-te apoi că cenușa este cernută și nu prezintă bucăți mari de cărbune sau jar activ (!).

Presară cenușă uniform pe solul din grădină în care ai plantat răsadurile de roșii. Particulele de cenușă sunt fine și pot fi răspândite rapid, dacă bate vântul. De aceea, este indicat să eviți să aplici cenușă când rafalele de vânt se intensifică. Indicat ar fi ca solul să fie umed când îl fertilizezi.

Câtă cenușă se pune la 1 litru de apă pentru a obține un fertilizator eficient

Există și o altă modalitate de a aplica cenușă solului în care ai plantat răsaduri de roșii, aceasta implicând diluarea ei în apă. Se adaugă cenușă uscată într-un vas curat, peste care se toarnă apă fierbinte. Se pune 4-5 căni de cenușă la 1 litru de apă.

Amestecul se mixează și trebuie lăsat să stea peste noapte. Când cenușa s-a depus la fund, iar apa de deasupra ei e clară, se strecoară printr-un tifon, apoi apa de cenușă se aplică în grădină.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Florin Piersic, dus la ATI. Ar putea fi transferat la Viena
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu se...
Capital.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro