Cât zahăr și câtă sare trebuie să consume copiii, de fapt

Cât zahăr și câtă sare trebuie să consume copiii, de fapt
Cât zahăr și câtă sare trebuie să consume copiii. Lista cantităților maxime permise minorilor, în funcție de grupa de vârstă.

Zaharurile și sodiul sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului uman. Este bine cunoscut, însă, faptul că un aport ridicat de zahăr poate pune în pericol sănătatea copilului, declanșând obezitatea. Sarea a fost recent asociată în rândul minorilor cu tensiunea arterială. Află cât zahăr și câtă sare trebuie să consume copiii, de fapt, în așa fel încât să nu se confrunte cu afecțiuni încă din primii ani de viață.

Cât zahăr trebuie să consume copiii, de fapt

Nu este o noutate faptul că mulți adulți consumă prea mult zahăr. Nu trebuie să elimini zahărul din dieta ta, însă Organizația Mondială a Sănătății a recomandat reducerea cantității de zaharuri libere pe care o consumăm. Acestea se regăsesc, de obicei, în alimente sau băuturi îndulcite.

Deși s-au făcut progrese în ceea ce privește reducerea consumului de zahăr, există părți ale lumii unde copiii consumă peste dublul permis. Este și cazul minorilor din Marea Britanie. Prea mult zahăr înseamnă prea multe calorii, care, nefolosite, conduc la creșterea masei corporale și, ulterior, la obezitate.

Pentru copiii mai mici de patru ani nu există o limită orientativă a cantității de zahăr pe care trebuie să o consume. Specialiștii din sănătate recomandă, însă, ca în cazul lor să fie evitate băuturile îndulcite sau alimentele cu adaos de zahăr.

Iată ce cantitate maximă de zahăr trebuie să consume un copil zilnic, în funcție de grupa de vârstă din care face parte:

  • între patru și șase ani – 19 g (5 lingurițe);
  • între șapte și zece ani – 24 g (6 lingurițe);
  • peste 11 ani – 30 g (7 lingurițe).

Ce cantitate de sare trebuie să consume copiii

Ce se întâmplă dacă consumi prea multă sare? Studii recente au indicat faptul că aportul ridicat de sodiu este asociat cu tensiunea arterială în rândul copiilor. Acest aspect este foarte interesant, deoarece tensiunea arterială este strâns legată de bolile cardiovasculare. Importanța monitorizării cantității de sare consumate de copii este, astfel, extrem de importantă.

Cantitatea maximă de sare pe care ar trebui să o consume copiii depinde de grupa de vârstă din care fac parte:

  • mai puțin de 1 an – 1 g;
  • între unu și trei ani – 2 g;
  • între patru și șase ani – 3 g;
  • între șapte și zece ani – 5 g;
  • peste 11 ani – 6 g.

Cea mai mare cantitate de sare pe care o consumă copiii provine din alimente precum pâine, biscuiți, cereale și brânză. Acestea furnizează, totodată, nutrienți importanți pentru organism, cum ar fi carbohidrați, proteine, calciu, fosfor și vitamine din complexul B. Din acest motiv, nu este recomandată evitarea completă a produselor amintite.

Carnea procesată, în schimb, inclusiv slănina și șunca, chipsurile și alte alimente de acest fel ar trebui reduse consistent din programul alimentar al minorului. Ele prezintă un nivel ridicat de sare care poate pune în pericol sănătatea copilului.