Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit ce sume de bani vor încasa pensionarii potrivit noii legi a pensiilor, dacă au avut salariul minim pe economie toată viața. Cum se face calculul pensiei și ce puncte de stabilitate se acordă în funcție de anii de activitate profesională.
Noua lege a pensiilor schimbă formula de calcul privind acordarea veniturilor financiare pensionarilor. Pentru a calcula câți bani vor încasa vârstnicii, trebuie ținut cont de anii de activitate profesională în care s-a achitat contribuție la stat. Dacă sunt lucrați sub 25 de ani, nu se acordă puncte suplimentare la venit.
În schimb, în cazul unui român care a muncit 35 de ani, încasând salariul minim pe economie, se acordă unele beneficii. Cheia, în astfel de situații, constă în punctele de stabilitate, potrivit explicațiilor ministrului Muncii. Aceste puncte se acordă pentru o activitate profesională de peste 25 de ani.
Potrivit simulărilor efectuate de angajații caselor de pensii din țară, în zona pensiilor mici se vor înregistra creșteri semnificative ale veniturilor vârstnicilor, a spus ministrul Muncii. Totul, datorită punctelor de stabilitate care li se vor acorda foștilor angajați.
Astfel, un pensionar care a activat 35 de ani pe piața muncii, încasând salariul minim pe economie, va avea parte de o creștere de 80 de procente a venitului financiar încasat de la stat la anii de pensionare. Cu alte cuvinte, pensia lunară va crește de la 1.281 lei la o sumă în jur de 1.900 de lei.
„Dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, adică de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie în jur de 1.900 de lei”, a declarat Simona Bucura Oprescu, explicând că această schimbare are loc datorită punctelor de stabilitate.
Așa cum am menționat la începutul acestui articol, dacă un pensionar a muncit sub 25 de ani pe piața muncii, nu va beneficia de puncte suplimentare. Doar activitatea profesională mai mare de 25 de ani poate aduce puncte de stabilitate care să mărească veniturile financiare.
„În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi o altă noutate în lege – cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie fără nicio penalitate”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Este, de exemplu, cazul unui bărbat care a început să activeze pe piața muncii la vârsta de 20 de ani. Vârsta maximă de pensionare este de 65 de ani. Bărbatul în cauză poate să iasă la pensie la vârsta de 60 de ani, fără să suporte niciun fel de penalitate, potrivit noii legi.