Indiferent de perioadă, popor, cultură sau zonă, vinul a fost mereu o băutură indispensabilă omului. El este folosit pentru botez, la sărbători sau chiar în fiecare zi în cantități moderate. Un pahar de vin înainte de cină poate avea numite beneficii asupra organismului. Desigur, doar un pahar. Este foarte bogat în compuși antioxidanți benefici pentru sănătate. Conține o mare cantitate de minerale ce au un impact pozitiv asupra organismului precum: potasiu, magneziu, calciu. Pe lângă acestea, vinul conține și vitamina B1, B2, B5 și B6. Într-o mică măsură conține și vitamina C și B12.
În cazul în care ai un stil de viață sănătos, este recomandat un consum moderat de vin de 150 – 200 mililitri, un pahar pe zi. În cazul în care aveți anumite probleme de sănătate, cantitatea poate fi mai mică sau nu este recomandat deloc.
Din punct de vedere al perioadei în care este indicat să consumăm vinul, specialiștii spun că în timpul mesei sau după masă ar fi cel mai benefic. Desigur, nu la fiecare masă. Obiceiul de a bea înainte de masă produce foame. Acest lucru poate favoriza ingestia crescută în alimente. Un alt sfat de la specialiști ar fi să nu bem vin sau băuturi alcoolice pentru a ne potoli setea. În timp, poate deveni o dependență.
Lista beneficiilor este destul de lungă și surprinzătoare. Cunoscut deja ca fiind sănătos pentru inimă, vinul consumat în cantități moderate are mai multe beneficii asupra sănătății.
Vinul reduce inflamarea vaselor sangvine și previne formarea cheagurilor de sânge. Ambele sunt legate de problemele cu inima și memora, conform specialiștilor. Consumat în anumite cantități, alcoolul din vin crește nivelul colesterolului bun din organism. Acest lucru este benefic pentru artere, scăpând de cheagurile sangvine.
Anumite studii arată că persoanele care consumă vin, în cantități moderate, zilnic, au un procentaj de grăsime mai mic față de persoanele ce consumă vin doar ocazional. Mai precis, consumatorii de vin sunt mai supli față de cei ce consumă lichior, de exemplu.
Câțiva oameni de știință au efectuat un studiu din care reiese că un pahar de vin pe zi poate reduce riscul de cancer ovarian cu până la 50%. Experții sunt de părere că acest lucru se datorează antioxidanților. Aceștia au proprietăți anticancerigene și se regăsesc în cantități semnificative în vin. De asemenea, într-un studiu recent efectuat la Universitatea din Michigan, s-a constat că un compus al vinului roșu a contribuit la uciderea celulelor canceroase.
Consumat în cantități prea mari, vinul și alcool în general pot avea efecte negative asupra organismului. Pe lângă problemele de sănătate, pot apărea tulburări sau boli mintale. Pe termen scurt, poate scădea atenția și vigilența. Apar stări de somnolență și nervozitate. Ne poate schimba dispoziția în sens negativ sau pozitiv fără un motiv întemeiat. De asemenea, știm cu toții că alcoolul și condusul nu sunt o rețetă tocmai de succes.
Pe termen lung apar probleme ce ne afectează sănătatea și ne poate pune în pericol chiar și viața. De exemplu: obezitate, hipertensiune arterială sau chiar și apariția unor forme de cancer.