Cât va costa o asigurare obligatorie de locuință de la 1 noiembrie 2023. Schimbările la care românii trebuie să fie atenți

de: Anca Lupescu
19 10. 2023

Începând cu data de 1 noiembrie 2023, România se pregătește să intre într-o nouă eră în ceea ce privește asigurările obligatorii pentru locuințe. Aceste schimbări semnificative, rezultate din adoptarea Legii 115/2023, au ca scop eliminarea unor inconsecvențe din legislația care guvernează funcționarea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Cât va costa o asigurare obligatorie de locuință de la 1 noiembrie 2023? 

Toți proprietarii trebuie să aibă asigurare obligatorie împotriva dezastrelor

Poate cea mai importantă schimbare introdusă de noua lege este cerința ca toți proprietarii să dețină asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) înainte de a-și înregistra proprietatea în Cartea Funciară sau de a schimba statutul locuinței respective. 

Citește și: Cât te ajută, de fapt, dacă ai o asigurare de locuință. Cu siguranță nu știai acest detaliu

Pe lângă cerința de asigurare obligatorie, legea modifică, de asemenea, primele de asigurare și sumele asigurate. 

Primele de asigurare vor varia în funcție de tipul materialelor de construcție utilizate, cu materialele moderne impunând o primă de 130 RON, în comparație cu 20 de euro sau mai puțin de 100 RON cât este în prezent. 

Compensația maximă în caz de daune va crește la 100.000 RON față de 20.000 de euro în prezent. Pentru locuințele din paiantă, prima va fi de 50 RON, iar suma asigurată va ajunge la 50.000 RON, înlocuind 10 euro și, respectiv, 10.000 de euro, în prezent.

De remarcat că legea nu modifică tipurile de riscuri acoperite, cu compensații limitate în continuare la daunele cauzate de cutremure, inundații și alunecări de teren. Alte dezastre potențiale nu sunt incluse în acoperire.

Noua legislație introduce, de asemenea, posibilitatea încheierii de contracte multianuale de asigurare între proprietari și PAID. Această caracteristică oferă o mai mare flexibilitate proprietarilor, în special celor cu locuințe ipotecate, deoarece acum pot asigura locuința pe durata creditului lor și, eventual, combina asigurarea cu o acoperire facultativă. 

Vezi și: Profit uriaș pentru firmele de asigurări din România. Câți bani au făcut în primele 6 luni din 2020

Aproximativ 30% dintre deținătorii de polițe PAID, aproximativ 600.000 de persoane, au locuințe ipotecate. Termenii și condițiile contractelor multianuale pot fi negociați, sporind și mai mult avantajele pentru deținătorii de polițe.

Cât va costa o asigurare obligatorie de locuință de la 1 noiembrie 2023 

Prețul asigurării obligatorii pentr locuințe, care va fi exprimat în lei de la 1 noiembrie, va crește cu aproximativ 30% față de momentul actual, într-o primă fază.

Citește și: Situație catastrofală în România. Doar o locuință din cinci este ferită

Pentru locuințele construite din materiale moderne. Momentan, o asigurare de locuință PAD costă în jur de 20 de euro anual pentru locuințe tip A (materiale precum beton armat, cărămidă, metal, lemn) și 10 euro anual pentru locuințe tip B (construcția are pereți exteriori din cărămidă nearsă sau materiale netratate termic). 

Astfel, de la 1 noiembrie, o asigurare de locuință PAD pentru locuințe tip A va costa în jur de 26 de euro, adică 130 de lei.

Ce este co-asigurarea

Noua lege deschide posibilitatea pentru PAID de a încheia contracte de co-asigurare cu alte companii de asigurări specializate. 

Co-asigurarea este un aranjament în care riscurile sunt împărțite între două sau mai multe societăți de asigurare. În astfel de cazuri, fiecare asigurator primește un procent din prima de asigurare și asumă riscuri proporționale.

Citește și: Surpriză pentru sute de mii de români! Greșeala care i-a costat scump

Dacă astfel de parteneriate apar, proprietarii de clădiri „cu bulină” vor avea posibilitatea să acceseze mai ușor o acoperire de asigurare.