Ultimu an a adus, din păcate, majorări pe toate planurile, iar efectul acestora se văd în puterea de cumpărare a românilor. Cu aproape trei luni înainte, crescătorii vorbesc deja de noi majorări, așa că ne-am decis să aflăm cât va costa mielul de Paşte 2024. Conform datelor din teren, preţurile au crescut, iar asta va duce la situația în care puţini români îşi vor mai permite să îl pună pe masă.
Dacă în 2023, ca urmare a crizei prin care a trecut România, puterea de cumpărare a scăzut vizibil, se pare că nici în 2024 nu va fi altfel.
Vezi și: Carnea care înlocuiește mielul la masa de Paște, de fapt. E mai sănătoasă și decât carnea de pui
Majoritatea crescătorilor de animale, și în cazul nostru, a crescătorilor de oi, spun că și în acest an își vor vinde marfa mai scump, iar motivele enunțate de aceștia sunt destule.
Principala cauză este creșterea prețurilor la materialele furajere pentru alimentația animalelor, dar și ca urmare a unui an 2023 relativ secetos. Mulți dintre crescători se plâng că și furajele s-au scumpit vizibil, ceea ce a dus la tendințele de creștere a prețurilor la carnea de miel. Pe de altă parte, deși din punct de vedere al fătărilor de miei este un an bun, nu sunt excluse și alte situații de criză care vor duce, inevitabil, la noi majorări de prețuri.
În grupurile create pe Facebook, crescătorii de ovine discută despre unificarea prețului minim, astfel încât să poată garanta o recompensă pentru munca lor.
„Toți fermierii trebuie să se unească pentru un nou preț al cărnii de miel! Cum s-au unit toți intermediarii și ne bat an de an.
Trebuie să facem un preț bun și să ne ținem cu toții de el, să nu inducem pe nimeni în eroare, pentru că opt dintre noi ținem un preț degeaba, iar doi dau cât trebuie”, a comentat un crescător de ovine.
Vezi și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu
Deși la începutul anului se discuta despre o posibilă plafonare a prețului, așa cum anunța și ministrul Agriculturii, pentru moment nu există nicun demers în acest sens:
„Carnea de miel ar putea fi introdusă pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat Vom lua în calcul toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale vor fi consumate de români.
Românii își doreau din studiile pe care le-am facut ca aceste alimente să fie reduse. Anumite alimente de bază au scăzut și cu 28%”, a declarat Florin Barbu, ministrul agriculturii.
Criza și grevele fermierilor, atât din România, cât și din restul Europei, și-a pus amprenta pe ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. De altfel, crescătorii de ovine din România anticipează un preț de vânzare mai mare pentru mieii de Paște în 2024, datorită unei perioade de fătare mai timpurii și a unor temperaturi mai ridicate.
Vezi și: Postul Paștelui 2024. Când începe și cât ține
Previziunile pentru acest an nu sunt bune deloc, mai spun crescătorii, care anunță cât va costa mielul de Paşte 2024. Fermierii discută posibilitatea unificării prețului minim pentru a garanta o recompensă pentru munca lor, estimările fiind de 25-30 de lei pe kilogramul de greutate vie. Mulți crescători recunosc că este prea devreme pentru a stabili un preț, dar cantitățile minime estimate pe kilogram pentru acest an sunt de 25 de lei în viu și 35 de lei la sacrificare.