19 apr. 2021 | 13:28

Carnea care înlocuiește mielul la masa de Paște, de fapt. E mai sănătoasă și decât carnea de pui

Sănătate
Carnea care înlocuiește mielul la masa de Paște, de fapt. E mai sănătoasă și decât carnea de pui
Carnea care înlocuiește mielul la masa de Paște

Pe lângă semnificația religioasă, de Sărbătorile Pascale se leagă numeroase obiceiuri și tradiții care diferă de la o zonă la alta. Acestea au fost predate din generație în generație și practicate în special în mediul rural. Dar fie la țară sau la oraș, mielul nu lipsește de pe mesele oamenilor în noaptea de Înviere. Jertfa animalului sfânt a marcat începutul unei noi vieți și nașterea unui popor liber. Nu e o regulă, totuși, așa că oamenii pot înlocui carnea de miel cu o alta.

Carnea de ied, substituitul perfect pentru cei care vor să înlocuiască mielul la masa de Paște

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele multor enoriași de Paște, dar dacă nu vă place gustul sau dacă aveți probleme cu colesterolul, specialiștii recomandă carnea de ied. Cea din urmă ar fi mai săracă în grăsimi și decât puiul, fie el și fără piele.

Motivul este că iedul nu asimilează grăsimea în mușchi, cum e în cazul vitei și porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părți să fie ușor eliminate prin tăiere. Carnea de vită, de asemenea, conține de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe.

„Carnea de ied şi carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial şi nu sunt supuse un regim intensiv de creştere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Catolicii nu au ales carnea de miel în acest an

Paștele a trecut pentru cei aproape un milion de români de religie catolică. De regulă, cea mai mare sărbătoare a creștinătății este întâmpinată cu mielul pe masă, dar anul acesta tradiția a fost mai puțin respectată de aceștia. Crescătorii de ovine spun că vânzările din această primăvară au fost chiar și cu 40% mai mici față de anul precedent. Acestora le-a rămas doar să spere ca Paștele ortodox să le aducă un apetit sporit pentru carnea de miel.

Numai la o fermă din Iași anul trecut au fost cu 30% mai puțini miei vânduți. În ceea ce privește anul acesta, pierderile au cunoscut un procent mare deoarece oamenii nu au mai avut bani ca să cumpere carne de miel. Un kilogram poate ajunge la 25 de lei, cu 3 lei mai mult decât în urmă cu 12 luni.