Piftia este unul dintre cele mai îndrăgite preparate ale sărbătorilor de iarnă. Atunci când gătesc bunătățile de Crăciun, gospodinele au grijă și ca piftia să nu lipsească de pe mese. Rețeta de piftie nu este greoaie, dar puține persoane știu cât usturoi se pune la piftie! Aşa va avea gustul perfect, tradiţional.
Piftia, denumită și răcitură, este un fel de mâncare se pregătește adesea pentru masa de Crăciun. Rețeta de piftie se poate prepara din carne de porc, carne de pui sau de pește, după preferințele fiecăruia.
Pentru gătirea ei, piftia are la bază niște pași simpli de urmat. Cel mai important ingrediente care nu lipsește din piftie este usturoiul, dar puține gospodine știu cât usturoi se pune exact.
Citește și: Când se pune usturoiul în piftie, de fapt. Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci la răcitură
De precizat că nu doar lichidul piftiei trebuie să aibă usturoi, ci și carnea trebuie să fie bine condimentată. Pe vremuri, bunicile spunea că piftia trebuie să fie cu gust și arome, să nu fie fadă. De aceea, usturoiul se pune de 2 ori. Prima dată când se fierbe carnea și a doua oară la finalul fierberii. Iată rețeta completă de piftie de porc:
Prima dată se spală carnea cu apă rece și se pune la fiert vreo trei ore, alături de o căpățână de usturoi, până se desprinde de pe oase. Se adaugă apoi legumele și se mai lasă la fiert o jumătate de oră.
Se pune și sare, se ia de pe foc și se lasă deoparte. Separat, gelatina se pune puțin la umflat în apă, apoi se încălzește pe baie de abur până devine ca o miere fină.
Supa de la carne se strecoară și se adaugă ultima tranșă de usturoi. De exemplu, la un litru de zeamă se pune un cățel de usturoi. Apoi, când este bine răcită, se amestecă cu gelatina și se toarnă peste carnea scoasă și dezosată din oală. Compoziția se pune în boluri și se dă la rece timp de 24 de ore, pentru a se închega!
Citește și: Condimentul care nu are ce căuta în piftia de porc. Îi strică gustul, nu trebuie să îl foloseşti