Nimic nu se compară cu aroma unei bucăți de carne gătită perfect, când te așezi la masă. Fraged la interior și crocant la exterior, un pui bine preparat îți va stimula, negreșit, papilele gustative. Tu știi cât ulei trebuie să pui de fapt în tigaie când prăjeşti carnea de pui? Acesta este secretul unui rezultat ca în cărțile de bucate.
O bucată de carne de pui suculentă și bine condimentată este perfectă alături de o porție de cartofi prăjiți, rondele de ceapă sau alte garnituri. Acest fel de mâncare poate fi extraordinar de savuros – dacă știi cum să îl prepari corect. În cazul în care nu ești atentă, se poate transforma rapid într-un real dezastru culinar.
Probabil nu i-ai acordat foarte multă importanță până acum, însă uleiul joacă un rol esențial în prăjirea cărnii de pui. Dacă ești atentă la câteva detalii, poți să obții un rezultat demn de toată lauda. Știi în ce fel de ulei se prăjește carnea de pui, de fapt? În principiu, produsul potrivit trebuie să respecte două criterii: să aibă un punct de fierbere ridicat și să fie aromat.
Pentru ca puiul să se gătească perfect, este esențial ca temperatura uleiului să fie în jur de 160-175 de grade Celsius. Abia când uleiul a atins o valoare din intervalul menționat anterior, pune bucățile de carne în vas, cu ajutorul cleștilor de bucătărie, pentru a nu-ți răni pielea. Așează carnea de la exterior spre interior, pentru a evita formarea stropilor de ulei.
Schmaltzul (grăsimea de pui sau de gâscă), folosită deseori la prăjirea cărnurilor, are un punct de fierbere de 162 grade Celsius. Uleiul de cocos nerafinat are un punct de fierbere de 175 grade Celsius. Dacă nu le-ai încercat niciodată, bucătarii îți recomandă să o faci. Vei obține un preparat foarte gustos!
Să vorbim despre cât de mult ulei trebuie să folosești pentru a prăji corect carnea de pui. Cei mai experimentați bucătari spun că există o limită a cantității de ulei pe care o poți pune în tigaie, când vrei să prăjești carnea. Această limită este de 3 cm de produs. Nici mai mult, nici mai puțin.
Nu adăuga mai mult de 3 cm înălțime de ulei în vasul în care grei să gătești carnea de pui, fiindcă rezultatul va fi prea gras, prea uleios sau chiar ars. Este una dintre marile greșeli pe care le fac gospodinele. Dacă pui prea puțin ulei în tigaie, carnea riscă să se ardă și nici nu se va găti eficient.
Ai grijă ca atunci când prăjești carnea de pui, să nu supraaglomerezi tigaia. Pune în vasul de bucătărie exact câte bucăți de carne încap. Mai bine gătești în două ture decât în una singură, dacă preparatul nu este gătit eficient. La final, lasă bucățile de carne să se răcească. Le poți pune pe un prosop de hârtie, care să absoarbă cantitatea excesivă de ulei.