Românii gătesc destul de des cu ulei, iar cele mai multe preparate sunt prăjite într-o baie din acest produs. Cu toate astea, nu este nevoie de un astfel de proces dacă vrei să prăjești câteva alimente. Câtă cantitate de ulei trebuie să ai în tigaie pentru un preparat făcut ca la carte? Multe gospodine fac o greșeală uriașă în acest sens fără să își dea seama. Iată care sunt sfaturile specialiștilor!
Multe gospodine au impresia că pun mai puțin ulei în tigaie, dar nu este deloc așa. Specialistul în nutriție alimentară Cristian Mărgărit oferă câteva sfaturi extrem de utile doamnelor care vor să se perfecționeze în bucătărie. Acesta recomandă tuturor să nu adauge mai mult ulei în tigaie decât este cazul.
Produsul se poate încinge mai greu, iar alimentul nu se arde în procesul de prăjire. Desigur că există și unele excepții unde anumite ingrediente trebuie să fie cuprinse de grăsime din toate părțile pentru a se face ca la carte. Doar atunci este necesară o baie de ulei.
,,Uleiul încălzit prea tare poate deveni toxic. Uleiul nu trebuie încălzit la o temperatură mai mare de 120°C, chiar și atunci când prăjim un aliment.
Prefer să pun o cantitate mare de ulei în oală, care se încălzește mai greu, înmagazinează căldură și care poate fi scurs foarte bine, decât să am puțin ulei care se încălzește foarte repede, se arde și există riscul chiar să arzi alimentul”, a explicat nutriționistul, pentru food-retail.agrointel.ro.
În cazul în care vrei doar să călești puțină ceapă sau legume pentru o bază din rețetă, atunci adaugă doar o lingură de ulei și o bucățică de unt. În modul acesta nu vei lăsa uleiul să se ardă.
Grăsimile menționate sunt des utilizate de gospodine pentru că reacționează diferit la gătit. Acestea sunt perfecte împreună în procesul de călire a legumelor.
În cazul acesta, tigaia trebuie să fie foarte încinsă pentru ca ingredientele să prindă o culoare maronie și o crustă crocantă, dar să nu fie înăbușite în interior.
Un ulei perfect pentru prăjit este cel rafinat de floarea-soarelui. Un astfel de produs se găsește la raft la un preț destul de mare acum din cauza scumpirilor în lanț. Cu toate astea, românii continuă să îl pună des pe primele poziții în lista de cumpărături.
,,Acest ulei rafinat de floarea-soarelui este foarte mult hulit, pentru care are foarte mult Omega-6, despre care știm că are un potențial inflamator.
Nu tot ce e Omega e bun, Omega-6 în exces aduce dezechilibre organismului. Acest ulei, pe lângă multe efecte negative, are și o calitate pozitivă, ține foarte bine la prăjit. Unii bucătari afirmă faptul că, acest ulei este mult mai bun la prăjit”, mai spune specialistul pentru sursa citată.