Piața locurilor de muncă de la noi din țară este foarte instabilă, astfel că tot mai mulți români apelează acum la o „plasă de siguranță”. Este vorba despre asigurarea de șomaj, care să le aducă un venit în cazul în care și-ar pierde locul de muncă. Iată ce oferte au societățile de asigurări.
Tot mai mulți români caută să își asigure viitorul, astfel că o asigurare de șomaj poate fi ca o soluție salvatoare în cazul pierderii locului de muncă. De cealaltă parte, companiile de asigurare își reorganizează portofoliile pentru a veni în ajutorul acestora.
Asigurarea de șomaj este o extensie a celei de viață și ajunge să coste în plus aproximativ 10% din valoarea asigurării principale. Începând din luna martie, pe piață au apărut tot mai multe variante de oferte care promit o perioadă mai mare de ajutor în cazul pierderii jobului.
Una dintre principalele companii de asigurări oferă din această lună o asigurare în cazul pierderii locului de muncă, asiguratul având ocazia de a recupera o parte din valoarea primelor dacă până la finalul contractului nu se produce pierderea.
Noile tipuri de asigurări de șomaj propun o sumă asigurată cuprinsă între 2.000 și 4.000 lei. Practic, în cazul în care îți pierzi job-ul, vei beneficia de această sumă timp de maximum 12 luni, în funcție de cât ai cotizat.
Există mai multe companii din România care propun asigurări de șomaj, însă variază suma asigurată și numărul de luni care se plătesc. Majoritatea dintre acestea vin la pachet cu asigurările de viață încheiate în momentul accesării unui credit.
„Ea este o clauză suplimentară care poate fi adăugată la o asigurare de viață. Deci nu pot să închei o asigurare pentru șomaj independentă de o asigurare de viață.
Pe decursul unei asigurări de viață dacă îi ai de 20 de ani, tu poți să beneficiezi de acest ritm de maxim cinci ori. Deci dacă rămâi, ești în șomaj de maxim cinci ori. Dacă ești de 10 ori, tu nu primești mai mult de cinci (..)
Să zicem că tu în decursul unui an plătești 500 lei, în 10 ani 5.000 lei, iar la finalul celor 10 ani tu n-ai beneficia deloc de șomaj, îți dă 30% înapoi, adică 1.500 lei”, a explicat, Cosmina Dinu, broker, pentru Antena 3.
Cei mai mulți români optează pentru o astfel de variantă din dorința de a avea o securitate financiară mai mare.
Citește și: Când se poate pierde ajutorul de șomaj. Situațiile în care se sistează acest venit