Bani în plus pentru aceste meserii din România. 3.000 de lei va fi salariul minim

Bani în plus pentru aceste meserii din România. 3.000 de lei va fi salariul minim
In agricultura si industria alimentara nu vor mai fi salarii mai mici de 3000 pe luna brut

Sunt vești bune pentru românii care muncesc într-un anumit domeniu. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 13 mai 2022, legea care prevede că salariul de bază minim brut pentru acest sector de muncă va fi de minimum 3.000 de lei pe lună. Care sunt angajații care vor beneficia de salarii mai bune, vedeți în articolul de mai jos.

Salariații din aceste domenii de muncă nu vor mai avea salarii mai mici de 3000 de lei. Klaus Iohannis a promulgat legea

Salariații din România care muncesc în domeniul agricol nu vor mai avea salarii de mizerie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 13 mai, legea ce prevede că salariul de bază minim brut în acest sector de activitate va fi de minim 3.000 lei pe lună. De asemenea, legea promulgată astăzi este valabilă și pentru salariații din industria alimentară.

„Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

Salariile, valabile din 2023

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, potrivit actului normativ.

Salariații vor putea contribui la fondul privat de pensii

În plus, legea promulgată de Klaus Iohannis mai prevede că perioadele muncite în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj, precum şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legea.

„Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale”, potrivit legii.

Măsurile din programul Sprijin pentru România

Trebuie reamintit faptul că această măsură face parte din pachetul „Sprijin pentru România”. Principalele măsuri cuprinse în acest program, care are o valoare de 17,3 miliarde de lei, potrivit premierului Nicolae Ciucă:

-majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei cu aplicare de la 1 iunie;
-creșterea cu 50% valoarea tichetelor de masă;
-alocația zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituționalizat crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă;
-sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei;
-cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite;
-extinderea programului de fertilizare în vitro.
-prelungirea plafonării polițelor RCA pentru marii transportatori;
majorarea salariului minim cu 200 de lei;
-dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei;
-creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament;

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI