Gemul de prune se află în topul românilor când vine vorba despre gemuri preferate. Majoritatea gospodinelor fac un astfel de preparat dulce pentru că fructele acestea sunt mai ieftine decât piersicile sau căpșunile, dar și pentru că este delicios. Cu siguranță mulți oameni își amintesc imediat de copilărie atunci când gustă așa ceva. Cum trebuie să fie făcut ca la carte și cât timp se fierbe pentru a avea o culoare și o aromă perfectă?
Gemul de prune aduce tuturor aminte de copilărie. Acesta se prepară în casă, iar majoritatea gospodinelor fac provizii serioase din el pentru sezonul rece sau pentru primăvara următoare. Deși pare simplu de făcut, nu este chiar așa. Multe dintre doamne au propriile secrete când vine vorba de preparatul dulce.
Unele din acestea pun nuci în borcan, altele fierb fructele cu puțin rom pentru o aromă incredibilă. Cu siguranță dacă faci o prăjitură cu gem sau pur și simplu îl pui în interiorul clătitelor o să rămâi uimit de gust. Trebuie să pui zahărul de la început peste fructe, iar cantitatea poate varia de la 300 de grame la 900 de grame de zahăr la 1 kilogram.
2 kg prune curățate de sâmburi
1 kg de zahăr (sau 1,4 kg dacă prunele sunt foarte acre)
zeama de la o lămâie
50 ml rom superior (sau 2 fiole de esență de rom)
De asemenea, trebuie să îl fierbi pentru 40 de minute din momentul în care lași oala pe foc. Nu trebuie să uiți să amesteci în recipient ca să nu se lipească. Este indicat să te folosești de un suport din metal pe care să îl pui pe ochiul aragazului, iar mai apoi să lași oala în dreptul focului.
Dacă vrei să îți surprinzi familia cu un dulce aparte, curăță nuci și adaugă jumătățile la fundul borcanului. În felul acesta cei care consumă gemul tău vor avea parte de o surpriză aparte la fiecare lingură. Poți să alegi să le lași pe jumătate sau să le mărunțești.
Cu gemul de prune poți să faci prăjitură cu un strat din preparatul tău dulce și aluat răzuit peste. Aceasta va avea un impact incredibil asupra unor invitați care vor fi cu siguranță impresionați de ea. Rețeta este extrem de simplă și are la bază un blat pufos din ouă și făină, un strat de gem și aluat tare dat pe răzătoare.