Cât timp se fierb sarmalele în oala de lut. Secretul pentru un gust special, ca pe vremuri
Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu o mâncare făcută ca la mama acasă, trebuie să știi cât timp se fierb sarmalele în oala de lut. Vorbim despre preparatul – vedetă al meselor de Crăciun și Revelion, pregătit cu grijă și migală de generații întregi de gospodine din toate colțurile țării.
Cum se fac sarmalele ca la mama acasă. Ingredientele pe care să le folosești
La români, când spunem sărbătoare sau eveniment fericit, gândul ni se duce, automat, și la sarmale. Un preparat tradițional, gustos, ce nu lipsește niciodată de pe mesele de Crăciun și Revelion, indiferent de zona țării.
Cei care au făcut sarmale sau măcar s-au uitat la mame și bunici în timpul „operațiunii”, știu deja prea bine că nu sunt tocmai simplu de preparat. Ai nevoie de timp, răbdare, puțină îndemânare și pricepere în a face cele mai bune combinații de ingrediente pentru compoziție. Un alt detaliu extraordinar de important, cel care face diferența dintre succes și eșec, este timpul de fierbere.
Vezi și Ce trebuie să pui neapărat deasupra sarmalelor când le fierbi. Doar așa vor ieși fragede
În bucătăriile multor gospodine există „oala de sarmale”. Se spune că în cele din lut se obțin cele mai gustoase rezultate.
Ingrediente sarmale în oala de lut
Dacă vrei să îți răsfeți familia și musafirii cu o porție de sarmale ca la mama acasă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
- o jumătate de kilogram de carne de porc
- o jumătate de kilogram de carne de vită
- 200 de grame de slănină afumată tăiată felii
- două verze murate
- două linguri de untură de porc
- o cană de orez
- trei cepe
- doi ardei grași
- un ou
- o lingură de boia de ardei dulce – opțional
- o linguriță de chimen măcinat
- două linguri de cimbru uscat
- trei roșii
- patru litri de borș
- o sticlă de vin alb
- cinci linguri de pastă de tomate
- sare și piper – după gust
Trucuri de la bunica. Cât timp se fierb sarmalele în oala de lut
Înainte de a începe întregul proces, nu uita să pregătești oala de lut așa cum se cuvine. Dacă nu vrei să crape în timp ce stă în cuptor, scufundă vasul în apă rece timp de cel puțin o jumătate de oră.
După ce vei amesteca ingredientele pentru compoziție, vei asambla fiecare sarma și o vei așeza cu grijă în vas, este momentul preparătii termice.
Cât timp se fierb sarmalele în oala de lut? Vasul se pune în cuptorul rece (altfel va crăpa) și se setează la o temperatură de 130-140 de grade Celsius. Sarmalele se lasă la fiert timp de o oră și jumătate.
După ce se oprește focul, oala trebuie lăsată să se răcească vreme de câteva ore. După ce este scoasă, se pune la rece, într-o pivniță sau o cămară. Lasă oala să se „odihnească” până a doua zi.
A doua zi, sarmalele se transferă din oala de lut într-un vas normal.
Separat, se amestecă întreaga cantitate de vin cu cele cinci linguri de pastă de tomate și se toarnă apoi totul peste sarmale.
Se pun din nou pe foc și se fierb timp de 20 de minute la foc mic.