Cât timp rezistă sarmalele la congelator. Multe gospodine le păstrează aşa, însă nu ţin cont de un detaliu important

Cât timp rezistă sarmalele la congelator. Multe gospodine le păstrează aşa, însă nu ţin cont de un detaliu important
Cât timp rezistă sarmalele la congelator

Cât timp rezistă sarmalele la congelator, de fapt? Gospodinele care se ocupă an de an de pregătirea acestui preparat tradițional ce nu poate lipsi de pe mesele de Crăciun și de Revelion știu foarte bine că nu poți face niciodată „doar câteva”. De cele mai multe ori, cele rămase neconsumate ajung să fie înghețate, însă, dacă apelezi la această variantă, trebuie să ții cont de un detaliu important.

Cât timp rezistă sarmalele la congelator, de fapt

Cele mai multe gospodine cred că pot păstra fără emoții sarmalele rămase după mesele de Crăciun și de Revelion în congelator chiar și câteva luni, însă uită de un detaliu foarte important.

Da, înghețarea lor este cea mai bună metodă de a le prelungi „viața”, evitându-se astfel risipa alimentară, dar acest lucru nu poate fi făcut oricum. Există câteva reguli de care trebuie să ții cont dacă apelezi la această variantă.

În primul rând, sarmalele se pun la rece – frigider sau congelator – într-un recipient ce se închide etanș imediat după ce s-au răcit. Nu le lăsa ore întregi pe aragaz sau pe masa din bucătărie pentru că astfel carnea se va acri și vei risca să faci o toxiinfecție după ce le consumi.

Apoi, dacă vorbim despre păstrarea lor la congelator, trebuie precizat că durata lor de valabilitate diferă în funcție de un detaliu: dacă sunt gătite sau crude.

Detaliul de care puțini țin cont

Da, poți ține sarmalele la congelator în jur de trei, poate chiar patru luni, fără să se strice, dar doar dacă acestea nu au fost încă preparate termic. Totuși, după ce vor fi decongelate, există riscul ca foaia de varză să se descompună în timpul procesului de fierbere.

Sarmelele gata gătite, în schimb, pot rezista la congelator până la 12 luni, ceea ce înseamnă că te poți bucura de sarmalele rămase consumate de Crăciun și la masa de Paște. Există un dezavantaj și în acest caz: orezul din amestecul de carne ar putea să absoarbă sosul, deci ar putea fi mai fade după decongelare.

După ce sunt scoase din congelator, sarmalele se lasă la dezghețat în frigider, peste noapte, sau măcar câteva ore, înainte de a fi reîncălzite și servite. Ele nu trebuie, sub nicio formă, dezghețate la temperatura camerei, pentru că astfel carnea se va strica.

Urmăriți Playtech.ro și pe